Foto: LETA

Šveice kļuvusi par pasaules laimīgāko valsti, bet tai ar nelielu atstarpi seko Islande, Dānija, Norvēģija un Kanāda, liecina ceturtdien publiskotais ANO ekspertu ziņojums.

Pirmajā desmitniekā iekļāvušas arī Somija, Nīderlande, Zviedrija, Jaunzēlande un Austrālija, kamēr Latvija atrodama tikai saraksta 89.pozīcijā, ievērojami atpaliekot gan no Igaunijas, gan Lietuvas, kuras ieņem attiecīgi 73. un 56.vietu.

Šis jau ir trešais "World happiness report", bet pirmo šāda veida ziņojumu ANO publicēja 2012.gadā.

Par visnelaimīgāko no sarakstā iekļautajām 158 valstīm atzīta Togo. Nelaimīgāko valstu desmitniekā iekļautas arī Afganistāna, Sīrija, Burundi, Benina, Ruanda, Burkinafaso, Kotdivuāra, Gvineja un Čada.

Valstis ranžētas, pamatojoties uz vairākiem faktoriem, tostarp ņemot vērā iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju, paredzamo veselīgas dzīves ilgumu, pastāvošo sociālā atbalsta sistēmu un korupcijas līmeņa uztveri.

Viens no redaktoriem - Kolumbijas Universitātes Zemes institūta direktors Džefrijs Sakss - uzsvēra, ka 13 pirmās pozīcijas ieņem tās pašas valstis, kas iepriekšējā ziņojumā, lai gan to secība ir mainījusies.

Šajās valstīs pastāv gan labklājība, gan spēcīga sociālā atbalsta sistēma, ko papildina relatīvi godīga un atbildīga pārvalde, norādīja Sakss.

No valdošo valstu grupas atpaliek ASV (15.vieta), kuras apsteidz, piemēram, Izraēla (11.vieta) un Meksika (14.vieta). ASV apsteidz arī Kostarika (12.vieta) un Austrija (13.vieta). Tikmēr Lielbritāniju ANO eksperti ierindojuši 21.vietā, atstājot aiz Beļģijas (19.vieta) un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (20.vieta). Savukārt Vācija seko tikai 26.vietā.

Vēl interesanti varētu būt tādi salīdzinājumi kā Kazahstānas ierindošana 54.vietā, kamēr Slovēnija atrodama tikai 55.vietā.

Pēc ANO ekspertu domām, dzīve laimīgāka nekā Latvijā un Igaunijā ir arī Nikaragvā (57.vieta) un Baltkrievijā (59.vieta), kas tikai nedaudz atpaliek no Lietuvas. Arī Lībijā (63.vieta) ļaužu dzīve ir laimīgāka. Tikai nedaudz nelaimīgāka dzīve ir Krievijā, kas ierindota 64.vietā.

Kā apgalvo ANO eksperti, par latviešiem un igauņiem laimīgāka dzīve ir arī turkmēņiem (70.vieta). No viņiem gan nedaudz atpaliek Honkongas iedzīvotāji (72.vieta), kas ziņojumā izdalīta kā neatkarīga valsts.

Latviešiem, kā norāda ANO eksperti, pievilcīga varētu būt arī, piemēram, Vjetnamas (75.vieta), Kirgizstānas (77.vieta), Nigērijas (78.vieta), Azerbaidžānas (80.vieta), Pakistānas (81.vieta) un Rumānijas (86.vieta) pilsoņu dzīve.

Toties Latvijā dzīve ir laimīgāka nekā pašpasludinātajā Somalilendā (91.vieta) un Albānijā (95.vieta).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!