Foto: LETA

Starptautiskajai sabiedrībai patlaban saistībā ar notriekto "Malaysia Airlines" lidmašīnu būtu Ukrainai jāsniedz ne tikai publiski politiska, bet arī juridiska palīdzība, tādējādi sniedzot visa veida nepieciešamo palīdzību, lai nodrošinātu ar apbruņojumu Ukrainas bruņotos spēkus, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Viņš norādīja, ka patlaban atrodas Kijevas lidostā, kur notiek visu aviomaršrutu pārkārtošana. "Pašlaik ir jāsagaida papildu informācija, bet ienākošās ziņas ir smagas," norādīja ministrs, uzsverot, ka notikušais ir milzīga traģēdija un nepieciešams runāt arī par līdzjūtības izteikšanu tuviniekiem.

Kā sacīja ministrs, patlaban nepieciešams izmeklēšanas ceļā noskaidrot aviokatastrofas iemeslus.

Izmeklēšanai jābūt pēc iespējas straujākai un starptautiskai. Saskaņā ar ziņām lidmašīna ir nokritusi Donbasā, daļā, kuru kontrolē separātisti, kas varētu apgrūtināt izmeklēšanu, sacīja ministrs. Vienlaikus viņš norādīja, ka ienākošajām ziņām ir augsta ticamības pakāpe. Tāpat Gruzijā informācijas apritē ir nokļuvušas ziņas, kas liecina, ka par notriektās lidmašīnas atbildīgie teroristu līderi sociālajos tīklos lielījušies par pirms pusotras stundas notriektu vēl vienu lidmašīnu.

"Tagad gan bravūrība ir pieklususi. Jebkurā gadījumā, ja apstiprināsies, ka Malaizijas lidmašīna ir notriekta, kā arī, ja notriektas patiešām būs arī citas lidmašīnas, tad es domāju, ka vispār par kaut kādām sarunām ar teroristiem nevarētu būt runas," norādīja Rinkēvičs. Viņš uzsvēra, ka starptautiskajai sabiedrībai vajadzētu arī darbos atbalstīt Ukrainas valdību un kopīgiem spēkiem "teroristu perēkli" likvidēt.

Vienlaicīgi ministrs norādīja, ka atbildība tādā gadījumā būtu jāprasa arī no Krievijas, kura ir pieļāvusi, ka tādas modernas pretgaisa sistēmas raķete ir nonākusi teroristu rīcībā. Ministrs sacīja, ka fakts par notriekšanu vēl nav apstiprināts, bet tam ir "augsta ticamība", un atbildība tādā gadījumā ir ļoti smaga. Rinkēvičs sacīja, ka tā ir bijusi absolūta bezatbildība nodot šādu cilvēku rīcībā prettanku un pretgaisa raķetes.

Rinkēvičs norādīja, ka, pirmkārt, runa ir par kriminālatbildību pret cilvēkiem, kas šīs darbības ir veikušas. Viņš norādīja, ka nav zināms, kas būtu darāms, lai izmeklēšanas laikā apstiprinājušos ziņu gadījumā Eiropas Savienība neieviestu sankcijas saistībā ar militāro tehniku, augstajām tehnoloģijām un citām saistītām modernajām tehnoloģijām. No plašākiem komentāriem ministrs pagaidām atteicās.

Kā ziņots, virs Ukrainas austrumiem ceturtdien notriekta lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna, kas atradusies ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, vēsta Ukrainas amatpersonas un mediji. 280 pasažieri un 15 apkalpes locekļi, kas atradās lidmašīnā, gājuši bojā.

Sakari ar lidmašīnu "Boeing 777", kas atradusies 10 000 metru augstumā virs Ukrainas teritorijas starptautisko lidojumu koridorā, pazuduši plkst.16.20. Lidmašīna esot nogāzusies Hraboves apkārtnē netālu no Krievijas robežas.

Ziņas par aviokatastrofu apstiprinājis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko. Viņš paziņojis, ka teroristi virs Torezas, Doņeckas apgabalā, notriekuši "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!