"Daugavas Vanagu" (DV) "jumta" organizācijas Centrālās (Pasaules) valdes (CV) priekšsēdētājs Juris Augusts lūdz 16.martā pieminēt latviešu leģionu mierīgi, ar cieņu un godu un nereaģēt uz provokācijām, kā arī pieprasa Simona Vīzentāla centram nesadarboties ar tiem, kas noliedz padomju kara noziegumus, informē DV CV.

"Latviešu leģionāri, kas varonīgi un godīgi cīnījās pret sarkano armiju no 1943. līdz 1945. gadam, bija pirmkārt un galvenokārt nacistu upuri," pausts DV CV paziņojumā. Organizācija norāda, ka "latviešu vīriešus un zēnus iesauca vācu militārajos spēkos pretēji starptautiskajiem likumiem". "Viņus sūtīja uz fronti nesagatavotus un tie zaudēja pusi cīņu biedru kara laukā. Izdzīvojušajiem leģionāriem, kuri pēc vācu kapitulācijas bija cerējuši, ka ar sabiedroto palīdzību varēs izcīnīt neatkarīgu dzimteni, nācās izciest arī padomju represijas. Komunisti ieslodzīja un izsūtīja leģionārus uz Sibīriju, no kurienes atgriezās tikai daļa. Tie, kas arī šo pārdzīvoja, cieta represijas vēl 50 okupācijas gadus," pausts paziņojumā.

DV CV priekšsēdētājs arī aicina Simona Vīzentāla centra pārstāvi Efraimu Zurovu 15.martā nepiedalīties konferencē, kuru organizē Latvijas Antifašistu komiteja. "Šo organizāciju atbalsta politiķi, kuri saistīti ar Krieviju, politiķi, kas saistīti ar apšaubāmiem grupējumiem, kas noliedz padomju kara noziegumus un pat noliedz faktu, ka Baltijas valstis jebkad tika okupētas," pausts DV paziņojumā, norādot, ka Augusts nosoda sadarbību ar "šiem vēstures pārrakstītājiem un noziegumu pret cilvēci aizstāvjiem".

Augusts aicina Zurovu nepiedalīties "Staļina atbalstītāju konferencē", bet tā vietā apciemot Okupācijas muzeju un tur apskatīt dokumentus un citus materiālus par nacistu un padomju kara noziegumiem. Viņš arī aicina Zurovu nosodīt to, ka nacisti nelegāli iesauca latviešu jauniešus okupācijas karaspēkā, kā arī nosodīt padomju masu slepkavības un apspiestību Baltijas valstīs.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Sapulču, gājienu un piketu komisija aizliegusi visus Leģionāru piemiņas dienā 16.martā pieteiktos pasākumus. Komisija uzklausījusi pieteicējus un lēmumu pieņēmusi, vadoties no Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros norādīts uz būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā.

Atteikumu rīkot gājienus un sapulces pie Brīvības pieminekļa saņēma biedrība "Daugavas vanagi Latvijā", Jurijs Kotovs un biedrība "Latvijas Antifašistiskā komiteja," kura vēlējās vienā laikā ar minētajām organizācijām rīkot sapulci pie Brīvības pieminekļa.

Jau vairākus gadus 16.marts izraisa asas diskusijas gan sabiedrībā, gan politiskajās aprindās. Parasti katru gadu leģionāru atceres diena izceļas ar sadursmēm un nekārtībām starp pretēju viedokļu pārstāvjiem. Šajā datumā Rīgas centru apsargā bruņotas policijas specvienības, kas rūpējas, lai starp pasākuma dalībniekiem neizceltos sadursmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!