Pasaules mediji jau otrdien vakarā ziņojuši par notikumiem Rīgā, galvenokārt pievēršot uzmanību pēc protesta mītiņa izraisītajām nekārtībām.

Ārzemju plašsaziņas līdzekļi, tai skaitā Krievijas masu mediji, diezgan korekti atspoguļojuši, ka protesta akcija, kuras laikā aptuveni 10 000 cilvēku pieprasījuši Saeimas atlaišanu, norisinājusies mierīgi, taču vēlāk tā pāraugusi vardarbībā, kad galvenokārt agresīvi noskaņoti jaunieši mēģinājuši ieņemt Saeimu un izrādījuši pretestību operatīvajiem darbiniekiem.

Raksturojot mītiņu Doma laukumā kā vienu no plašākajām protesta akcijām kopš neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, masu mediji skaidroja, ka iedzīvotāju neapmierinātību izraisījusi Latvijas ekonomiskā situācija, arī atgādinot, ka valstij cīņā ar ekonomisko krīzi tika sniegta starptautisko finanšu institūciju palīdzība.

Taču lielākā uzmanība ārzemju ziņu slejās pievērsta tieši notikušajiem grautiņiem. Tiek ziņots, ka galvaspilsētā notikušas masveida aizturēšanas, policija pret nemiera cēlājiem pielietojusi stekus un piparu gāzi, bet grautiņi tika apvaldīti aptuveni trīs stundu laikā.

Daži mediji atzīmē, ka nekārtības Vecrīgā policistus pārsteidza nesagatavotus un papildspēku ierašanās bijusi diezgan lēna.

Vairāku ārzemju plašsaziņas līdzekļu sniegtā informācija pārsvarā atkārtojas, jo tie pārstāstījuši Latvijas mediju sniegto informāciju. Nekārtības no notikumu vietas aprakstījušas ziņu aģentūras "Reuters" un AFP, daudzviet tiek citēta aģentūru "Associated Press" un "Itar-Tass" sniegtā informācija.

Nekārtības Rīgā atspoguļotas daudzos ārvalstu medijos, taču lielākoties nav izceltas kā vieni no galvenajiem pagājušās diennakts notikumiem.

Notikumiem Rīgā rūpīgi sekojuši līdzi Igaunijas plašsaziņas līdzekļi, atceroties arī 2007. gada aprīļa nemierus Tallinā, kas bija saistīti ar "Bronzas kareivja" pārvietošanu no galvaspilsētas centra.

Lielu uzmanību grautiņiem veltījuši arī kaimiņvalsts Lietuvas preses pārstāvji.

Tikmēr Latvijas Institūts (LI) ziņo, ka interesi par notikumiem Latvijā izrādījuši vairāki ārvalstu žurnālisti un LI jau iesaistījies divu mediju pārstāvju vizīšu organizēšanā.

No Nīderlandes Latvijā ieradies dienas laikraksta NRC Handelsblad ārlietu nodaļas žurnālists Stefans Alonso, kurš interesējas par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvju vizīti Rīgā, 13. janvāra protesta akciju Doma laukumā, kā arī filmu "Rīgas sargi" un Latvijas kino industriju kopumā.

Rīgā pašlaik uzturas arī Somijas nacionālās televīzijas "YLE TV 1" pārstāvis Marko Lonkvists, kurš gatavo raidījumu par ekonomisko situāciju un Zviedrijas bankām.

Ārvalstu žurnālistiem ieplānotas tikšanās ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LP), kā arī dažiem sociālpolitikas ekspertiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!