Foto: DELFI Reporter
Trešdien atzīmē Pasaules Multiplās sklerozes (MS) dienu – MS ir hroniska centrālās nervu sistēmas slimība, ar kuru nākas iet kopsolī nepārtraukti. Šogad šajā dienā Latvijas Multiplās sklerozes asociācija rīko Gājienu pa Karodziņu aleju, kurā piedalīsies gan MS pacienti, gan viņu līdzcilvēki.

Papildus MS dienā Kronvalda parkā, Operas parkā un Vērmanes dārzā tiks veidoti informatīvie Karodziņu punkti, kur būs iespēja saņemt informāciju par multiplo sklerozi.

Pasaules Multiplās sklerozes diena notiek katra maija pēdējā trešdienā. Daudzviet pasaulē – tāpat kā Latvijā – to atzīmē kopš 2009. gada, lai skaidrotu, ka MS ir slimība, kas izpaužas ļoti dažādos veidos. Tāpēc pat it kā vissīkākās veselības problēmas nedrīkst palikt nepamanītas.

2012. gada 30. maijā Pasaules MS dienas ietvaros Kronvalda parkā (Rīgā) notiks "Gājiens pa Karodziņu aleju", kas plkst. 12.00 sāksies no Kronvalda bulvāra puses. Gājiens ilgs aptuveni 1 stundu. Ikviens laipni aicināts pievienoties Gājiena dalībniekiem. Gan Gājiena laikā, gan pirms un pēc tā Kronvalda parkā, Operas parkā un Vērmanes dārzā būs iespējams uzzināt vairāk par multiplo sklerozi – slimību ar neskaitāmi daudz sejām.

Latvijā Pasaules MS dienas rīkotājs ir Latvijas Multiplās sklerozes asociācija (LMSA). MS dienā piedalās asociācijas biedri un viņu līdzcilvēki. MS dienas ietvaros tiek rīkotas aktivitātes, lai izglītotu sabiedrību, kā arī notiek MS dienas atzīmēšana asociācijas biedru un tās domubiedru vidū, apspriežot aktuālos jaunumus un nākotnes ieceres. MS diena tiek atzīmēta visā pasaulē, tā ir iespēja sajust vienotību un atbalstu – pasaulē ar šo slimību slimo vairāk nekā 2 miljoni cilvēku, vairāk nekā 3 tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir MS.

MS attīstības gaita katram MS pacientam var būt atšķirīga, tomēr visbiežāk tiek novērotas tādas slimības izpausmes kā redzes, jušanas, runas un koordinācijas traucējumi, grūtības noturēt līdzsvaru, muskuļu stīvums. Parasti pirmie simptomi parādās 25-31 gadu vecumā – laikā, kad dzīve ir tikai nesen sākusies. Lai gan MS ir slimība, ko pagaidām nevar izārstēt, arī Latvijā ir pieejamas jaunākās ārstēšanas metodes, lai efektīvi palēninātu slimības attīstības gaitu, mazinātu slimības paasinājumus un simptomus, kā arī uzlabotu MS cilvēku dzīves kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!