Foto: www.uscirf.gov

Sīrijas žurnālists un cilvēktiesību aktīvists Mazens Dārvišs izraudzīts par 2015. gada UNESCO Giljermo Kano Pasaules preses brīvības balvas laureātu, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija.

Balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija notiks Pasaules preses brīvības dienā, 3. maijā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā. 

No 2. līdz 4. maijam Rīgā notiks arī Pasaules preses brīvības dienas konference un tematiski paralēlie pasākumi. Piemēram, tādi kā "Special Session Related to Russian – Speaking Media" (Īpašā sesija, veltīta krievu valodā atspoguļojošiem medijiem) 2. maijā Stokholmas Ekonomikas augstskolas Mediju studiju centrā.

Dārvišs kā vārda brīvības aizstāvis Sīrijā darbojies vairāk nekā desmit gadu, un šajā ir laikā ir saskāries ar ceļošanas aizliegumiem, atkārtotu brīvības atņemšanu un spīdzināšanu.

Jau ziņots, ka pieteikumu, piesakot Pēteri Gresti, iesniedza arī Latvijas Žurnālistu asociācija.

Kopš 2012. gada februāra Dārvišs atrodas ieslodzījumā. Viņš ir sniedzis būtisku ieguldījumu vārda brīvības veicināšanā, tostarp esot Sīrijas Mediju un vārda brīvības centra prezidenta amatā. Viņš ir bijis viens no laikraksta „Balss”, kā arī pirmā Sīrijas laikraksta par mediju jautājumiem „Mediju klubs” dibinātājiem un Sīrijas varas iestāžu aizliegta ziņu portāla "syriaview.net" izveidotājiem.

Balvas laureātu izraudzīja neatkarīga starptautiska žūrija, kurā apvienoti starptautiski atzīti mediju jomas profesionāļi.

Laikā no 2008. līdz 2010. gadam UNESCO žūrijā bija iekļauta arī Latvijas žurnāliste Ilze Jaunalksne. UNESCO Pasaules preses brīvības balva dibināta par godu 1986. gadā nogalinātajam Kolumbijas laikraksta „El Espectador” redaktoram Giljermo Kano Isazam , kurš bija aktīvs Kolumbijas narkotiku biznesa kritizētājs.

Balvas mērķis ir godināt tās personas, organizācijas un institūcijas, kuras ir sniegušas vērā ņemamu ieguldījumu, aizstāvot vai veicinot preses brīvību jebkur pasaulē, īpaši, ja ieguldījums saistījies ar nopietnu risku. Ik gadu laureāts tiek apbalvots ar naudas balvu 25 000 ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!