Foto: stock.xchng
Piektdien visā pasaulē atzīmē Pretvēža dienu, un onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" aicina sabiedrību vienoties kopējā cīņā pret vēzi, teikts biedrības aicinājumā.

Ļaundabīgs audzējs ir otrais izplatītākais nāves cēlonis Latvijā. Ik gadu 10 000 cilvēku primāri dzird diagnozi – vēzis. Lai gan Latvijā ir ieviesta savlaicīga vēža diagnostikas programma jeb skrīnings, tā šobrīd nedod cerēto rezultātu, jo cilvēki neizmanto iespēju pārbaudīt savu veselību.

Krūts vēža skrīningu izmantojušas tikai 20% sieviešu, kas saņēmušas uzaicinājumu, savukārt dzemdes kakla skrīninga izmeklējumus veikušas tikai 13% no uzaicinātajām sievietēm. Latvijā vīriešu vidū izplatītākie ir plaušu, prostatas un zarnu trakta ļaundabīgie audzēji. Savukārt sievietēm biežākie ir krūts, ādas, resnās zarnas un dzemdes ļaundabīgie audzēji.

Saslimstība ar krūts vēzi pēdējo 10 gadu laikā kopumā ir palielinājusies par 15%. Latvijā šo slimību ik gadus primāri diagnosticē ap 1000 sievietēm, turklāt trešajā daļā gadījumu novēloti – III un IV stadijā, kas nav pieļaujami, jo krūts vēzim ir vizuālā lokalizācija, tādēļ to ir iespējams diagnosticēt jau savlaicīgi. Pēc Latvijas Onkoloģijas centra datiem Latvijā ik gadu vēža dēļ krūti zaudē aptuveni 700 sievietes. Sievietēm pēc krūts noņemšanas ir nepieciešamas krūts protēzes. Taču tas nav vienkāršs process – krūts protēžu pieejamība ir ierobežota. Sākot ar 2010. gada 1. janvāri krūts protēzes bez maksas ir pieejamas tikai trūcīgām personām, informē biedrība.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību problēmām, ar kādām jāsaskaras sievietēm pēc krūts vēža operācijas un mēģinātu rast risinājumus, biedrība "Dzīvības koks" Pretvēža dienas ietvaros ir izveidojusi unikālu video.

Biedrība "Dzīvības koks" ir uzsākusi vērienīgu akciju "Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!" Tā ir sabiedrības iesaistīšanās akcija, kuras laikā ikviens cilvēks tiek aicināts sūtīt iedvesmojošas fotogrāfijas, labus vārdus uz e-pastu dzivibaskoks@dzivibaskoks.lv.

Sagaidāmais rezultāts- kopīgi izveidota kolāža kā uzmundrinājuma, atbalsta un sapratnes zīme visiem, kuriem ir jāiztur pārbaudījums "vēzis". Izveidoto kolāžu izvietosim slimnīcās un vietās, kur tā varētu dot vislielāko iedvesmojošo ieguldījumu. Iedvesmojošas fotogrāfijas un stāstus akcijai "Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!" var sūtīt līdz 20. februārim.

Lai pievērtu uzmanību pacientu organizācijām kā vieniem no politikas veidotājiem, "Dzīvības koks" 24. un 25. februārī organizē starptautisku konferenci "Efektīva pacientu organizāciju iesaistīšanās lēmumu pieņemšanas procesos". Konferences laikā arī pirmo reizi tiks izstādīta kolāža "Vēzis nav nolemtība, dzīve turpinās!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!