Projekts "Pasaules siena" ("Wall of the World") tiks īstenots Preiļu rajona Rudzātu pagasta Veclaudās, informēja viens no projekta autoriem un īstenotājiem Ansis Līpenītis.
Izvēlētās teritorijas platība ir 82,9 hektāri, tas ir līdzenuma tipa reljefs un vietai ir trīs piebraucamie ceļi. Lielāko daļu teritorijas patlaban aizņem aramzeme un ganības, pārējo - krūmāji.

"No sešām kandidātēm uz "Pasaules sienas" atrašanās vietu zemi Veclaudās izvēlējāmies, jo šis nekustamais īpašums visvairāk atbilda mūsu prasībām un arī platība ir divas reizes lielāka nekā nepieciešama. Parkam būs nepieciešamas arī saimniecības un parka uzturēšanas ēkas, un arhitektiem būs, kur izvērsties," sacīja Līpenītis.

Projekta pārstāvis Gints Cēlājs piebilda, ka tika pieņemts lēmums zemi iegādāties, nevis īrēt, jo šādi var izvairīties no vairākiem riskiem, piemēram, īres cenas izmaiņām.

Patlaban ir noslēgts un reģistrēts zemesgrāmatā pirkuma līgums un sākta zemes gabala izpēte - tiks izstrādāta topogrāfija un tiks veikta ģeoloģijas izpēte. Paralēli, sadarbībā ar vietējo būvvaldi tiks izstrādāts starptautiskā arhitektu konkursa nolikums. Konkurss sāksies pēc topogrāfijas izstrādes.

Rudzātu pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Zeps līdz ar parka izveidi saskata ievērojamas attīstības iespējas pagastā.

"Nemaz nerunājot par to, ka beidzot tiksim pie asfaltētiem piebraucamajiem ceļiem, šajā projektā saskatu iespēju attīstīt arī vietējo uzņēmējdarbību, jo tūristus interesēs arī citas atpūtas iespējas šajā rajonā. Līdz ar to pavērsies plašas iespējas vietējiem uzņēmējiem, veidojot atpūtas un izklaides vietas," sacīja Zeps.

Pēc viņa domām, tas viss kopumā dos vairākas jaunas darba vietas, nodokļu ieņēmumus pašvaldībai un viennozīmīgi - labklājības pieaugumu vietējā sabiedrībā.

Pašvaldības vadītājs informēja, ka patlaban noris darbs pie teritorijas plānojuma izstrādes, kurā tiks iekļauts arī "Pasaules sienas" parks. Pagasta padome sēdē devusi piekrišanu šī parka izveidei Rudzātu pagasta Veclaudās.

"Tā kā parka izveidei pagasta padome devusi piekrišanu, praktiski šķēršļi nav saskatāmi un tālāk atliek tikai praktisks darbs atbilstoši Latvijas likumdošanā noteiktajai kārtībai," uzsvēra Preiļu rajona vietējo pašvaldību apvienotās būvvaldes vadītājs Arturs Poplavskis.

Pēc viņa domām, ir pozitīvi, ka tiks rīkots starptautisks arhitektu konkurss. Tas ļauj domāt, ka gala arhitektoniskais risinājums teicami iekļausies vidē un būs gan vizuāli, gan konceptuāli interesants apskates objekts.

Latgales plānošanas reģiona priekšsēdētājs Andris Vaivods piekrīt, ka šāds objekts dos labumu visam reģionam un valstij kopumā.

"Mums, un ar to es domāju visu valsti, ir iespēja kļūt par ko vairāk, nekā vienkāršu tranzītvalsti, kurā tūristi ieskrien uz vienu divām dienām un uzreiz dodas tālāk. Tad, kad skaitliski liels tūristu apjoms apmeklēs mūsu reģionu, vietējiem uzņēmējiem būs iespējas viņus noturēt ilgāk, piedāvājot dažādas kvalitatīvas lauku atpūtas un nakšņošanas iespējas. Tās būs jaunas darba vietas un jaunas skaistas sakoptas vietas," sacīja Vaivods.

Pēc viņa teiktā, "mums kopā ir jāatbalsta "Pasaules sienas" projekts, lai tas piepildītos, jo atšķirībā no, piemēram, Rīgas objektiem, tas ļaus attīstīties pārējai Latvijas daļai".

Projekta īstenošanas gaitā turpmāk paredzēts veikt mārketinga akcijas Lietuvā, Igaunijā un vēlāk arī Lielbritānijā, Vācijā un Francijā, informēja projekta īstenotāji.

Jau ziņots, ka maijā tika izsludināts nekustamā īpašuma atlases konkurss, lai izvēlētos "Pasaules sienas parka" izveides vietu. Konkursā varēja piedalīties Latvijas pašvaldības, privātpersonas un juridiskas personas, kam pieder vismaz 47 hektārus lieli zemes gabali.

Konkursā, kas ilga līdz 8.jūnijam, bija pieteikušies seši kandidāti.

Iecerēts, ka "Pasaules sienas" parkā uz 272 granīta sienām būs iegravēti 1% pasaules iedzīvotāju - 65 miljonu cilvēku dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!