Foto: Shutterstock
Paplašinot ārvalstu darbinieku loku, kuru ierašanās Latvijā nepieciešama kultūras un publisko pasākumu rīkošanai un kuriem pie konkrētiem nosacījumiem nav jāievēro pašizolācija, no 20. augusta pašizolācijas prasība var netikt attiecināta arī uz filmēšanas grupu un māksliniekus apkalpojošajiem darbiniekiem, cirka māksliniekiem un mākslas kritiķiem, liecina kultūras ministra rīkojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pašizolācijas prasība netiek attiecināta, ja personai nav novērojamas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes un pēc ierašanās Latvijā tiek veikts Covid-19 tests, kurš ir negatīvs, un ja persona ierodas pēc Latvijā reģistrēta kultūras pakalpojumu sniedzēja vai publiska pasākuma rīkotāja uzaicinājuma. Piektajā līdz septītajā dienā pēc izbraukšanas no valsts, uz kuru ir attiecināmi piesardzības pasākumi, tests būs jāatkārto otru reizi, jo Covid-19 infekcija var atklāties arī vēlāk.

Attiecībā uz māksliniekus apkalpojošajiem darbiniekiem tiek noteikts, ka kopskaitā tie nedrīkstēs būt vairāk nekā divi darbinieki.

Līdz šim šāda iespēja tika attiecināta uz no ārvalstīm iebraukušajiem režisoriem, scenogrāfiem, tērpu māksliniekiem, aktieriem, solistiem, mūziķiem, diriģentiem, baleta māksliniekiem, koncertmeistariem, horeogrāfiem un vizuālās mākslas speciālistiem.

Kultūras ministrijā (KM) uzsver, ka kultūras institūcija, kas uzaicina un plāno nodarbināt personu, pirms personas nodarbināšanas Latvijā iesniedz apliecinājumu KM, nosūtot to uz e-pasta adresi "pasts@km.gov.lv". Apliecinājuma forma ir pieejama ministrijas mājaslapā.

Ar apliecinājumu tiek noteikta personas atbilstība kādai no minētajām 15 kultūras darbinieku grupām, kā arī personas uzturēšanās mērķis un plānotais uzturēšanās ilgums. Tāpat tiek apliecināts, ka personai pēc ierašanās Latvijā veikts Covid-19 tests un ka līdz brīdim, kamēr persona nav saņēmusi testa rezultātu, tai ir nodrošināta pašizolācija.

Vienlaikus apliecinājums nepieciešams, lai pierādītu, ka 14 dienas no personas ierašanās Latvijā kultūras institūcija nodrošinās personas pašizolāciju ārpus darba laika un šajā laikā persona neizmantos sabiedrisko transportu, kā arī nodrošinās tās transportēšanu uz darba izpildes vai pakalpojuma sniegšanas vietu un atpakaļ.

Tāpat ar minēto dokumentu tiek apliecināts, ka uzaicinātais darbinieks 14 dienas novēros savu veselības stāvokli un divas reizes dienā - no rīta un vakarā - mērīs ķermeņa temperatūru un informēs ģimenes ārstu, ja parādīsies kādas akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes, piemēram, klepus, paaugstināta ķermeņa temperatūra vai elpas trūkums.

Ar apliecinājumu tostarp tiek noteikts, ka gadījumā, ja personai Latvijā paredzēts uzturēties ilgāk par piecām dienām, tai tiks veikta atkārtota laboratoriskā izmeklēšana Covid-19 diagnostikai attiecīgi no piektās līdz septītajai dienai pēc personas izbraukšanas no valsts.

Vienlaikus gadījumā, ja uzaicinātajam darbiniekam tiek konstatēts Covid-19, ar minēto dokumentu tiktu apliecināts, ka šai personai tiks segtas ar ārstniecību saistītās izmaksas.

No ārvalstīm atbraukušajam darbiniekam tostarp būs jāievēro visi ierobežojumi, kas noteikti Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai. To vidū ietilpst prasība nepakļaut citas personas inficēšanās riskam, neveidos tiešus kontaktus ar citiem cilvēkiem - neuzņemt viesus, nedosiet privātās vizītēs uz sabiedriskām un publiskām vietām un telpām, kur uzturas daudz cilvēku. Izņēmums tiek attiecināts uz veikala apmeklējumu un nokļūšanu dzīvesvietā, lietojot mutes un deguna aizsegu.

Jau ziņots, ka valsts Covid-19 analīzes apmaksās tad, ja par personu tiek Latvijā maksāti nodokļi, savukārt citos gadījumos izmaksas segs pats cilvēks vai organizētājs, kas ir uzaicinājis viesmākslinieku. Piemēram, nav paredzēts, ka par kultūras darbinieku, kurš uzaicināts no ārvalstīm, izmaksas segtu Kultūras ministrija. Tās segs pasākuma organizētāji vai pats cilvēks pēc savstarpējās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!