Ministru prezidents Andris Bērziņš piektdien pieciem cilvēkiem, tostarp dzejniekam Imantam Ziedonim un Latvijā pirmās sirds transplantācijas veicējam Romānam Lācim, pasniedza valdības balvas - 5000 latu.
Apbalvojumus saņēma arī Neretas vidusskolas direktore Laima Grebska, mākslinieks un Eiroatlantiskās padomes logo izstrādātājs Jānis Krievs, kā arī Zinātņu akadēmijas profesors un datorzinātņu doktors Jānis Bārzdiņš.

Premjers, pasniedzot balvu Ziedonim, pauda, ka "viņš ir dižākā leģenda pēdējo 25 gadu Latvijas literatūrā". Dzejnieks atbildēja, ka viņš "jau tikai pierakstīja to, kas noticis". Ziedonis pateicās par piešķirto balvu un pauda, ka tas ir veltījums visai Latvijas kultūrai.

Imants Ziedonis dibinājis Latvijas Kultūras fondu, aktīvi darbojies Tautas frontē un Latvijas Augstākajā padomē, bijis arī Ministru prezidenta Guntara Krasta padomnieks kultūras jautājumos, bet 1995.gadā saņēma otrās šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Viņš ir dzejas krājumu "Sirds dinamīts", "Caurvējš", "Man labvēlīgā tumsā", "Poēma par pienu" autors, sarakstījis arī "Krāsainās pasakas", "Epifānijas" un scenārijus mākslas filmām "Pūt, vējiņi!" un "Puika".

Savukārt, apsveicot Latvijā pirmās sirds transplantācijas veicēju Lāci, premjers viņu nosauca par cilvēku, kas citiem cilvēkiem atdod dzīvību. Savukārt ķirurgs atzina, ka saņemtā balva ir atzinība visai kardioķirurģijai kopumā un tās piešķiršana apliecina, ka "beidzot ir saprasts, kāda nozīme ir cilvēka veselībai, bez kuras nav iespējams baudīt ne dzeju, ne mākslu, ne izglītoties".

Romāns Lācis šā gada 10.aprīlī veica Latvijā pirmo sirds transplantācijas operāciju. Lācis ir Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centra vadītājs, un pagājušajā gadā viņa vadītajā klīnikā veiktas 803 veiksmīgas mākslīgās asinsrites operācijas. Šā gada 28.jūnijā Lācis jau saņēma valdības goda rakstu.

Apbalvošanas ceremonijā piedalījās arī labklājības ministrs Viktors Jaksons un izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, kurš īpaši sveica Neretas vidusskolas direktori Laimu Grebski, kura bijusi viena no Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas dibinātājām, kā arī datorzinātņu profesoru Jāni Bārzdiņu.

Ministru kabineta balvu par nozīmīgu veikumu Latvijas labā pasniedz jau septīto gadu, un līdz šim to ir saņēmuši 27 cilvēki, tajā skaitā Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš, Latvijas vēstniece Francijā Sandra Kalniete, vijolniece Baiba Skride, kordiriģenti Imants un Gido Kokari, Latvijas pastāvīgā pārstāve UNESCO Aina Nagobalda-Ābola un dokumentālā kino režisore Laila Pakalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!