Latvijas 85. gadadienas priekšvakarā svinīgā gaisotnē valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeni - apbalvoja 41 sabiedrībā pazīstamu cilvēku par nopelniem Latvijas valsts labā.
Uzrunājot klātesošos, Vīķe - Freiberga atzina, ka laika posmā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas īpaši nozīmīgs bijis darbs pie Latvijas suverenitātes nostiprināšanas - drošības ziņā, mērķtiecīgi virzot Latviju uz iestāšanos NATO, kā arī politiskās un ekonomiskās attīstības ziņā, nodrošinot Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā.

"Starp apbalvotajiem īpaši vēlētos pasvītrot tos, kuri ir ar īpašiem nopelniem šo sasniegumu sakarā," sacīja prezidente.

Vīķes-Freibergas uzslavas izpelnījās gan atbildīgi un godprātīgi ierēdņi, gan diplomāti, kuri Latvijai palīdzējuši izpelnīties starptautisku atzinību, gan trimdā dzīvojošie latvieši, kuri "brīvprātīgi un par saviem līdzekļiem kopuši latvietību un visiem spēkiem atbalstījuši saites starp saviem tautiešiem dzimtenē un rietumos".

Prezidente uzsvēra, ka šajā dienā Latvijas valsts pasakās saviem pilsoņiem un tās atbalstītājiem par visdažādākajiem veikumiem.

"Ir dažādi veidi, kā kalpot savai valstij un tautai, un tie visi ir svarīgi.. Jūs visi Latvijai esat ļoti vajadzīgi un daudz devuši - kā prezidente es esmu lepna, un kā latviete priecīga, ka mums ir tādi ļaudis. Ar tādiem, kā jūs, mums nekad nekas vairs nedraudēs un visiem izaicinājumiem mēs būsim gatavi stāties pretim," sacīja prezidente.

Rīgas Latviešu biedrības nama zālē ar ziediem rokās sveikt apbalvotos bija ieradušies vairāki simti cilvēku. Pasākuma ievadā klātesošiem bija iespēja vērot kinohronikas kadrus, kuros bija redzami Latvijas valsts dibināšanas vēsturiskie kadri.

Valsts prezidenta preses dienestā BNS iepriekš informēja, ka valsts augstāko apbalvojumu saņem vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Andris Ķesteris, Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Māris Riekstiņš, vēstnieks ASV Aivis Ronis, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Jānis Osis un bijušais Latvijas basketbola izlases treneris Armands Krauliņš.

III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni piešķir Finanšu ministrijas valsts sekretārei Valentīnai Andrejevai, Ķesterim un Riekstiņam.

Ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo filozofu Robertu Mūku, sabiedrisko un kultūras darbinieci Edīti Āpši, kinorežisoru un operatoru Uldi Braunu, scenogrāfu Andri Freibergu, teātra režisori, Latvijas Kultūras akadēmijas profesori Māru Ķimeli un vēstnieku NATO Imantu Lieģi.

Tāpat IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni saņem sabiedriskie un kultūras darbinieki Anita un Guntis Liepiņi, Andris Ritmanis, Osis, ĀM valsts sekretāra vietnieks Andris Piebalgs, bijušais vēstnieks ANO Ņujorkā Jānis Priedkalns, Ronis un "Lauku Avīze" valdes priekšsēdētājs Viesturs Serdāns.

Ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni prezidente apbalvo arī Liepājas mēru Uldi Sesku, aktieri Imantu Skrastiņu, kinorežisori un animācijas filmu producenti Rozāliju Stiebru, Katastrofu medicīnas centra direktoru Mārtiņu Šicu, bijušo goda konsulu Venecuēlā Vili Vītolu un medicīnas zinātņu doktoru, asinsvadu ķirurģijas profesoru Kristapu Kristoferu Zariņu.

Savukārt V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni piešķir bijušajam Latvijas Nacionālās operas solistam Maiguram Andermanim, sabiedriskajam un kultūras darbiniekam Vilnim Āpšem, ārstam nefroķirurgam Jānim Bicānam, koncertmeistarei Vilmai Cīrulei, teātra režisoram Feliksam Deičam, Tautas deju ansambļa "Dzintariņš" mākslinieciskajai vadītājai Olgai Freibergai un medicīnas doktorei, neiroloģei Mārai Godļevskai.

Ar V šķiras Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo arī pedagogu un muzeju darbinieku Hariju Grāvi, kinooperatoru Mārtiņu Kleinu, Krauliņu, sabiedriskos un kultūras darbiniekus Ināru un Uldi Matīsus, Jāni Mežaku, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociēto profesoru kordiriģentu Arvīdu Platperu, aktieri Rihardu Rudāku, Jaunogres vidusskolas direktori Ludmilu Sokolovu, medicīnas doktoru, endokrinologu Agni Štiftu un Rīgas Informācijas tehnoloģiju institūta mācību direktoru Māri Vītiņu.

Ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta goda zīmi apbalvo sabiedrisko darbinieci Elsi Ingejērdu Andersoni (Else Ingegärd Andersson), radio režisori Antoniju Apeli, uzņēmēju, kultūras mecenātu Torildu Barbinu, 1918. līdz 1920.gada Atbrīvošanas cīņu dalībniekus Antonu Brūveri un Arnoldu Hofmani un Latvijas Nacionālās operas baleta pedagogu, repetitoru Modri Ceru.

Tāpat ar ordeņa Zelta goda zīmi apbalvo sabiedriskos un kultūras darbiniekus Robertu Freimutu, Āriju Kalpaku-Grundmani, sabiedriski politisko darbinieku Bruno Javoišu, mācītāju Čārlzu Deividu Kelliju (Charles David Kelley), izglītības, kultūras un sabiedrisko darbinieku Jāni Kindzuli, sabiedrisko darbinieci Ciemaldu Lūkinu, diriģentu un komponistu Ēriku Ozoliņu, arhitektu, bijušo pedagogu Tālivaldi Pavāru, selekcionāru Vitautu Skuju, sabiedrisko un kultūras darbinieku Juri Valaini un bioloģijas zinātņu doktori selekcionāri Veltu Zvirgzdiņu.

Ar Triju Zvaigžņu ordeņa Sudraba goda zīmi apbalvo sabiedriskos un kultūras darbiniekus Valentīnu Bruzguli, Pēteri Keišu, Ēriku Krūmiņu, Mariannu Lipki, Arvīdu Šneperu un Gunāru Tamsonu, pedagogu Anatoliju Cauni, Bauskas pilsētas pamatskolas direktori Izoldi Krāģi un kultūras darbinieku, mecenātu Induli Lāci.

Triju Zvaigžņu ordeņa Bronzas goda zīmi piešķir medicīnas māsām Irēnai Greierei un Lūcijai Janovskai, bijušajam pedagogam Vladislavam Mežulim, lauksaimniecības darbiniecei Agitai Pāvulei un sabiedriski politiskajai darbiniecei Dainai Ziemelei.

Triju Zvaigžņu ordenis ir Latvijas valsts augstākais un pagaidām arī vienīgais apbalvojums. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas tas piešķirts 1039 cilvēkiem, to skaitā daudzu valstu augstākajām amatpersonām, piemēram, bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam, Lielbritānijas karalienei Elizabetei II, bijušajam Francijas prezidentam Fransuā Miterānam un citiem.

Augstāko ordeņa pakāpi - pirmās šķiras ordeni ar ķēdi - piešķīra arī bijušajam Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam, kurš gan no apbalvojuma atteicās.

Ordeni piešķir par nopelniem valsts un sabiedrības labā, kā arī augstiem valsts viesiem.

Tam ir piecas šķiras, no kurām augstākā ir pirmā šķira ar ķēdi, kuru piešķir valstu vadītājiem. Ordenim ir arī triju pakāpju goda zīmes - zelta, sudraba un bronzas.

Triju Zvaigžņu ordeņa domes priekšsēdētāja ir Valsts prezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!