Foto: AP/Scanpix

Pašreizējā migrācijas politika primāri jārisina ārpus Eiropas Savienības (ES), to nav iespējams izdarīt pašā ES, tā ekspresintervijā sacīja Ungārijas vēstniece Latvijā Adriena Millere.

Vēstniece skaidroja Ungārijas pozīciju, norādot, ka nepieciešama ciešāka sadarbība ar tām valstīm, kuras ir vistuvāk attiecīgajai problēmai.

"Tādēļ mums ir jāstrādā ar Lībiju, Jordāniju, kā arī ar Turciju. Mēs nevaram atrisināt visu migrācijas krīzi šeit, ES. Galvenā ES dalībvalstu atbildība ir aizsargāt mūsu robežas un mūsu pilsoņus. Tajā pašā laikā mums, protams, ir pienākumi, taču tas nenozīmē, ka visi, kas vēlas ierasties mūsu valstīs, var brīvi izvēlēties, kur tieši vēlas nonākt," viņa sacīja.

Millere arī atgādināja, ka Ungārija iestājas pret obligātajām kvotām, skaidrojot, ka to nevar uzspiest dalībvalstīm. "Atbildība nenozīmē tikai patvēruma meklētāju uzņemšanu no citām valstīm. Tā ir arī gatavība sargāt mūsu robežas," viņa piebilda.

Runājot par robežu sargāšanu, vēstniece norādīja, ka Ungārija atbalsta ideju par ES armiju, skaidrojot, ka tas uzlabotu aizsardzības spējas. "Tas ir mūsu iedzīvotāju interesēs. Tas nenozīmē, ka noraidām pašreizējās saistības, bet gan uzsveram to, ka uzlabojumi ir nepieciešami," viņa izteicās.

Taujāta par ES dalībvalstu reakciju attiecībā uz ES armijas ideju, vēstniece atzina, ka diskusijas par to ir tikai sākušās. "Taču visi jau saprot, ka aizsardzības spējas ir jāuzlabo. Cik tālu diskusijas par šo jautājumu attīstīsies, to mēs nezinām, taču uzskatām, ka ES armija tiešām uzlabos mūsu spējas," viņa piebilda.

Savukārt vaicāta par Lielbritānijas izstāšanos no ES, Millere sacīja, ka tas ir Lielbritānijas pilsoņu lēmums, taču Višegradas grupas valstis uzskata, ka nākotnes attiecībām nepieciešams balanss, kas nozīmē arī darbaspēka kustību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!