Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas lēmums uzdot Pilsētas attīstības departamentam sagatavot lēmumprojektu par Rīgas teritorijas plānojuma 2006.-2018.gadam grozījumu izstrādes uzsākšanu rada reālus draudus, ka varētu tikt atvērts Rīgas attīstības plāns, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".
Pilsētas attīstības komiteja uzdevusi departamentam sagatavot šos grozījumus, kā arī organizēt aptauju par teritorijas plānojuma 2006.-2018.gadam grozījumu izstrādes nepieciešamību, jo iebildes pret to bija Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM).

Kā norāda laikraksts, it kā šāds lēmums ir formāls, jo grozījumus nepieciešams izstrādāt, lai novērstu plāna izstrādāšanas laikā pieļautās neprecizitātes.

Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams laikrakstam atzinis, ka šobrīd nav pat īsti skaidrs, kādā veidā organizēt grozījumu izstrādi. Plānots apkopot visus priekšlikumus, ko vajadzētu mainīt pilsētas attīstības plānā, lai pēc tam celtu priekšā domes deputātiem un tie lemtu, vai tas ir pietiekams pamats plāna atvēršanai un grozījumu izdarīšanai.

Ir arī iespēja koriģēt tikai tās plāna sadaļas, uz kurām atzinumā norādījusi RAPLM un Vides ministrija (VidM), taču komitejas lēmums juridiski neprecizē, ko nozīmē "organizēt aptauju", tas ir, vai departamentam jāorganizē kaut kas līdzīgs atkārtotai sabiedriskajai apspriešanai. Ja tā, tad plāna grozījumiem varētu parādīties negaidīti priekšlikumi.

Pēc Štrama domām, parlamenta priekšvēlēšanu gaisotnē attīstības plāna atvēršanai būs grūti prognozējamas sekas.

RAPLM konkrētākās iebildes skar teritoriju starp Sužiem un Sužu ragu. "Rīgas dome ministrijai adresētajā vēstulē izteica vēlmi mainīt teritorijas starp Sužiem un Sužu ragu plānoto (atļauto) izmantošanu, jo VidM neiebilst, ka tiktu veikta degradētās teritorijas rekultivēšana un izmantošana mazstāvu apbūves vajadzībām, tāpēc iesakām ievērtēt šīs izmaiņas teritorijas plānojumā pirms atkārtotas sabiedriskās apspriešanas izsludināšanas," teikts atzinumā.

Pēc "Neatkarīgās" rīcībā esošās informācijas, neskaidrībām RAPLM, VidM un domes starpā ir visai prozaisks iemesls. Proti, VidM piekritusi apstiprināt izstrādāto Rīgas attīstības plānu, ja tiek veiktas izmaiņas dažu teritoriju atļautajā izmantošanā. Šīs teritorijas bija trīs: Kleisti, Suži un Pakalniešu ielas apkaime.

Pašvaldība prasībām piekrita, un domes sēdē šādi grozījumi tika veikti, izņemot "Hipodroms Rīga" noskatīto teritoriju Kleistos. Taču pret Sužu atstāšanu dabas pamatnes teritorijas statusā iebilda investors, kas šeit bija iecerējis veikt veco attīrīšanas iekārtu rekonstrukciju. VidM attapa prasītā kļūmīgumu un būtībā lūdza atjaunot iepriekš plānoto teritorijas attīstības mērķi.

RAPLM atzinumu pārsūtīja domei, un pašlaik izveidojusies visai bīstama situācija: mēģinot panākt labojumus, var nākties atvērt grozījumiem visu attīstības plānu, bet pirms Saeimas vēlēšanām partijām tas varētu būt labs "melnās kases" papildināšanas veids - uzņēmēji par attiecīgu samaksu varētu panākt sev vēlamās attiecīgās teritorijas izmantošanas mērķu izmaiņas, pieļauj laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!