Foto: PantherMedia/Scanpix
Ievietojot tautas skaitīšanas bukletos informāciju arī krievu valodā, ir pārkāpts Valsts valodas likums, taču bukleti mesti iedzīvotāju pastkastītēs, kas nav publiski pieejamas, tāpēc sodīt par šādu rīcību nevar, portālu "Delfi" informēja Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis.

Februāra beigās VVC sāka administratīvo lietvedību pēc aptuveni 10 iedzīvotāju sūdzībām, kas pauda sašutumu, ka bukletos, kurus saņēma visi valsts iedzīvotāji, iekļauta informācija arī krievu valodā.

Kursītis skaidroja, ka bukletu izplatītājiem sodu piemērot nevar, jo bukleti nav izplatīti sabiedrībai plaši pieejamās vietās, bet gan iemesti pasta kastītēs, kas nav uzskatāmas par publiski pieejamām. Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodu vien gadījumā, ja informācija izplatīta sabiedrībai publiski pieejamās vietās, taču šādas darbības netika konstatētas, tāpēc, lai gan Valodas likums ir pārkāpts, sods nesekos, skaidroja VVC pārstāvis

Kursītis norādīja – iekļaujot bukletos informāciju krievu valodā, tautas skaitīšanas organizētāji ir diskriminējuši citus Latvijas nodokļu maksātājus – nacionālās minoritātes, piemēram, poļus, lietuviešus un citus. VVC visiem sūdzības iesniedzējiem ir sniedzis rakstisku atbildi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka deputāts Kārlis Šadurskis (V) vērsās VVC, lūdzot vērtēt iespējamos pārkāpumus CSP izplatītajā informācija, kurā par gaidāmo tautas skaitīšanu informēts gan latviešu, gan krievu valodā.

Tautas skaitīšana sākās 1.martā, un ir pirmā kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Marta pirmajā pusē saskaitīties varēja tikai internetā, bet tautas skaitītāji pie cilvēkiem uz mājām sāka doties 17.martā. Pirmajā tautas skaitīšanas posmā elektroniski tautas skaitīšanas anketas aizpildīja vairāk nekā 650 000 iedzīvotāju, bet "mājas vizītēs" jau saskaitīti aptuveni 780 tūkstoši iedzīvotāju.

Taču tautas skaitīšana neiesākās gludi - portāls "Delfi" atklāja, ka, internetā iegūstot citu cilvēku personu kodus un pases numurus, iespējams iekļūt viņu aizpildītajās tautas skaitīšanas elektroniskās versijas anketās, kā arī izmainīt tajās esošos datus.

Datu valsts inspekcija lika pārtraukt tautas skaitīšanu internetā, un CSP pēc šīm norādēm liegusi pieeju jau aizpildītajām anketām un slēdza iespēju aizpildīt anketas, izmantojot pases numuru un personas kodu kā identifikatoru.

Savukārt ekonomikas ministrs Artis Kampars (V) nolēmis uzsākt disciplinārlietas pret atbildīgajām Centrālajā statistikas pārvaldes amatpersonām, kas pieļāvušas datu drošības "caurumu" elektroniskajā tautas skaitīšanā, - par sadarbību ar ārpakalpojumu sniedzējiem sistēmas izstrādē un ieviešanā atbildīgo priekšnieka vietnieku Norbertu Tāleru un Informācijas sistēmas drošības pārvaldnieku Kristapu Miļevski.

Šī būs pirmā tautas skaitīšana Latvijā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā un pirmā, kurā anketas būs pieejamas internetā. Tautas skaitīšanu veiks sabiedriskās domas pētniecības kompānija "GfK", kura ieguva valsts pasūtījumu par trīs miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!