Foto: DELFI

No nākamā gada 1. janvāra pašvaldībām būs pienākums pamestus nolietotus transportlīdzekļus pārvietot uz speciālu stāvvietu, ceturtdien lēma Saeima.

Galīgajā lasījumā atbalstītie Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma grozījumi paredz, ka pašvaldībai no tai piederošām teritorijām jāorganizē transportlīdzekļa pārvietošana piespiedu kārtā, novietojot to speciālā stāvvietā.

Kārtību, kādā transportlīdzeklis uzskatāms par pamestu un nolietotu, nosaka valdība, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Pēc likuma projekta autoru teiktā, šāda kārtība atvieglos arī operatīvā transporta piekļuvi dzīvojamām mājām.

Patlaban likumā noteikts, ka pašvaldības ārpus ceļa novietotus pamestus un nolietotus transportlīdzekļus var pārvietot, bet tas nav noteikts kā pienākums. Pašlaik, ja 30 diennakšu laikā nav pieteicies transportlīdzekļa īpašnieks, pašvaldība to atzīst par pamestu nolietotu, kā arī nodod to transportlīdzekļu apstrādes uzņēmumam. Savukārt par privātās teritorijās pamestiem transportlīdzekļiem ir atbildīgs nekustamā īpašuma īpašnieks vai tā tiesiskais valdītājs.

Ja transportlīdzeklis nav pilnā komplektācijā, tas ir norakstīts, dedzis, cietis avārijā, izdemolēts vai tam nav veikta valsts tehniskā apskate, 30 diennaktis pēc brīdinājuma uzlīmes piestiprināšanas to atzīst par pamestu.

Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likuma grozījumiem bija piešķirta steidzamība, un tie tika skatīti divos lasījumos ierasto trīs lasījumu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!