Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja grozījumus likumā, kas uzdod pašvaldībām turpmāk, izstrādājot saistošo noteikumu projektus, norādīt to lobētājus, kā arī publiskot tos 10 dienas pirms parakstīšanas.

Valdības atbalstītie grozījumi likumā par pašvaldībām nosaka, ka pašvaldībai, izstrādājot saistošo noteikumu projektu, tam ir jāpievieno paskaidrojuma raksts, kurā ir sniegts īss projekta satura izklāsts un sniegta informācija par konsultācijām ar lobētājiem, ja tādas ir bijušas. Likumprojekts arī paredz, ka vismaz 10 dienas pirms saistošo noteikumu parakstīšanas tos ir jāpublisko pašvaldības mājas lapā un pašvaldības ēkā.

Kā skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), ikvienam indivīdam vai organizācijai ir tiesības likumīgā ceļā aizstāvēt savas intereses un lobēt tam nozīmīgu lēmumu pieņemšanu. Savukārt iedzīvotājiem ir tiesības zināt, kas un kādus lēmumus ir ietekmējuši un kā interesēs lobētājs darbojas. Informācijas apmaiņai un lobētāju mijiedarbībai ar publiskās varas subjektiem jānotiek atklāti, lai arī citas interešu grupas var izteikt savu viedokli un būt informētas, ka tiek izteikti noteikta veida priekšlikumi.

Patlaban nav iespējams pilnvērtīgi izsekot līdzi, kuras personas ir ietekmējušas lēmumu tā pieņemšanas procesā, ja, nav iegūstama informācija par to, ar kādām fiziskām personām vai privāto tiesību juridiskām personām ir notikušas konsultācijas pašvaldību saistošo noteikumu sagatavošanas laikā. Turklāt pašreiz spēkā esošā kārtība, ka pašvaldību saistošie noteikumi ir publiski pieejami tikai pēc to pieņemšanas, rada risku, ka informācija par sagatavošanā esošiem noteikumiem ir pieejama tikai atsevišķām personām, palielinot viņu informētību un radot priekšrocības lēmumu pieņēmēju ietekmēšanā. Pašvaldību saistošo noteikumu izstrāde ir vienīgais normatīvo aktu izstrādes process Latvijā, kur sabiedrībai nav dotas iespējas iepazīsties ar normatīvā akta projektu, izņemot tos saistošos noteikumus, kuri stājas spēkā saskaņā ar Teritorijas plānošanas likuma noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!