Vairākas pašvaldības un to iedzīvotāju Satversmes tiesā (ST) iesnieguši lūgumu neizbeigt tiesvedību vairākās ierosinātajās lietās, portālu "Delfi" informēja pašvaldību pārstāvji.
Pašvaldības iesniegumā ST lūdz neizbeigt uzsākto tiesvedību, jo pēc vēlēšanām administratīvajās teritorijas, kuru izveidošana ir apstrīdēta Satversmes tiesā, pašvaldībām vairs nepastāvēs iespēja turpināt savu aizskarto tiesību aizsardzību, jo novadu domes jau būs ievēlētas un apstrīdēto tiesību normu atzīšana par spēkā neesošām nedos iespēju novērst pašvaldību tiesību aizskārumu.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta (MK) pārstāve ST Inese Nikuļceva lūgusi tiesu izbeigt tiesvedību četrās tās lietvedībā esošajās lietās, jo minētie MK noteikumi zaudējuši spēku līdz ar 18. decembrī Latvijas Republikas Saeimā 3. lasījumā pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu(ATVA) likumu, kas stājās spēkā 2008. gada 31. decembrī.

Kā norāda pašvaldību pārstāvji, no Saeimas deputātu komentāriem var secināt, ka likums pieņemts ar mērķi izbeigt uzsākto tiesvedību, kas uzskatāma par rupju iejaukšanos tiesu varas darbībā, bet Latvijas Satversme nodala likumdevēja varu no tiesu varas. Pašvaldības savā lūgumā tiesai uzsver: "ATAV likuma 2. pielikums ir gandrīz identisks Satversmes tiesā apstrīdēto MK noteikumu Nr. 596 pielikumam. Ar ATAV likuma pieņemšanu brīdī, kad Satversmes tiesā saistībā ar pieteikumu ierosināta lieta, kurā paredzēts izvērtēt jautājumu par novadu izveidošanas likumību, Saeima ir iejaukusies Satversmes tiesas kā tiesu varai piederošas institūcijas darbībā un attiecīgi pārkāpusi varas dalīšanas principu."

Turklāt arī Satversmes tiesa ir vairākkārt norādījusi, ka ja tiesā tiek izskatīts kāds strīds, tad citas institūcijas lēmumu par strīda priekšmetu var pieņemt tikai pēc sprieduma stāšanās spēkā, hnorāda pašvaldību pārstāvji.


Jūnija sākumā 30 pašvaldības un 10. jūlijā 67 iedzīvotāji iesniedza Satversmes tiesā pieteikumus par Ministru kabineta 2007. gada 4. septembra noteikumu Nr. 596 "Noteikumi par vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālo iedalījumu" neatbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 4. panta 3. daļai un 6. daļai un 5. pantam, Administratīvi teritoriālās reformas likuma 6.¹ panta 1. daļai un 4. daļai. Iedzīvotāju prasību ST nolēmusi sākt izskatīt 2009. gada 3. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!