Foto: LETA

Pašvaldības neapmierina veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) solījumi pacelt terapeitisko pacientu ārstēšanas tarifu, piektdien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Ceturtdien Ventspilī notikušajā diskusijā ar Circeni pašvaldību pārstāvji norādīja uz vairākiem aspektiem, kas tām neļauj dot zaļo gaismu savām kapitālsabiedrībām, proti, slimnīcām parakstīt piedāvātos finansējuma līgumus. Kurzemes pilsētu – Ventspils, Liepājas, Kuldīgas un Talsu – pašvaldības iestājušās par savām slimnīcām un uzskata, ka valsts piedāvātos līgumus tās parakstīt nevar.

Avīze raksta, ka šogad terapeitiskajiem pacientiem, kas reģionālajās slimnīcās ir aptuveni 70% no visu pacientu skaita, ir noteikts 115 latu liels tarifs. Circene diskusijā solīja, ka šo tarifu varēs pacelt uz 185 latiem. Ar finanšu ministru jau ir panākta konceptuāla vienošanās par papildu desmit miljonu latu piešķiršanu budžeta grozījumos. Otrdien šis jautājums tiks izskatīts valdībā. Ministre norāda, ka tas ir 60% palielinājums un šobrīd tas ir maksimālais, ko viņa ar milzu pūlēm ir spējusi panākt.

NRA atgādina, ka pagājušajā gadā terapeitisko pacientu tarifs bija 244 lati, tātad arī solītais 185 latu tarifs ir krietni mazāks par tarifu pērn. Circene gan akcentē, ka toties uz pusi ir palielināts ķirurģiskā profila tarifs.

Circene diskusijā nenoliedza, ka finansējums ir par maz un arī papildus piešķirtie 10 miljoni latu pilnībā situāciju neatrisinās. Taču budžeta iespējas ir tādas, kādas tās ir.

Viņa cer, ka drīzumā varētu ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, kas veselības aprūpē ieplūdinātu ievērojamu naudas summu, kas situāciju būtiski uzlabotu. Iespējams, nākamgad, kopējais pacienta ārstēšanas tarifs varētu palielināties vēl par 5 līdz 10%. Ministre uzskata, ka iespējas nav izsmeltas mājas aprūpē un racionālāk nauda jātērē ambulatorajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!