Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien, lemjot par nākamā gada valsts budžetu, noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumu palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu pārdali par labu pašvaldību budžetiem. Neapmierinātību ar šādu lēmumu pauda gandrīz simts uz sēdi ieradušies pašvaldību vadītāji, kuri arī simboliski centās piedalīties balsojumā – paceļot zaļas lapas.

Noraidītais priekšlikums, ko bija rosinājusi Latvijas Pašvaldību savienība (LPS), paredzēja, ka pašvaldības nākamgad saņemtu 85%, bet valsts budžetā nonāktu tikai 15% no IIN ieņēmumiem. Tomēr Saeima atbalstīja iepriekš valdības atbalstīto piedāvājumu par sadali 80% pret 20%.

Pēc tam kad Saeimā notika balsojums un sanākušie pašvaldību vadītāji piecēlās kājās, turot rokās zaļas lapas un paužot atbalstu priekšlikumam par pašvaldībām labvēlīgāku IIN sadali, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) sēdi pārtrauca un arī pati atstāja sēžu zāli, pamatojoties uz Saeimas Kārtības rulli, ka Saeimas sēdē klātesošie, kas nav deputāti, nevar traucēt balsojumu un paust savu attieksmi.

Pirms tam Āboltiņa jau bija norādījusi pašvaldību vadītājiem, ka liks atstāt zāli par iejaukšanos Saeimas sēdes darba kārtībā. To pašvaldību vadītāji arī izdarīja un atstāja sēžu zāli.

Saeimas sēde gan pēc pārtraukuma turpinājās kā paredzēts.

Vēl pirms tam premjers Valdis Dombrovskis ( V) plenārsēdes laikā uzsvēra, ka par IIN sadali aizvadītajos mēnešos diskutēts daudz un valdība ir nolēmusi piešķirt papildu dotācijas tām pašvaldībām, kas kompensēs negūtos IIN ieņēmumus, kam budžetā paredzēti 11,5 miljoni latu, un "nevienai pašvaldībai nākamgad nebūs mazāki IIN ieņēmumi".

Turklāt šis mehānisms izrunāts arī LPS sēdē, atgādināja Dombrovskis.
Viņš arī nekautrējās kritizēt Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuri šajā LPS sēdē nemaz nav piedalījušies, taču "sacēluši vislielāko brēku".

Dombrovskis vietvalžu "buntošanos" par IIN sadali saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvošanos.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis pēc tam, kad pašvaldību vadītāji pameta Saeimas sēžu zāli, žurnālistiem atzina, ka šāda rīcība, kā arī nespēja atbalstīt pašvaldību prasības par godīgu IIN pārdali līdz ar atsevišķu nodokļu mazināšanu kaitēs pašvaldību un valsts attiecībām un turpmākajai sadarbībai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), komentējot notikumus Saeimā, norādījis, ka "līdz ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu un apstākli, ka pašvaldību vadībā dominē politiskie spēki, kas nav pie varas valdībā, abu pušu pretnostatīšana iegūst jaunas krāsas. Un to uzskatāmi var redzēt arī šodienas Saeimas sēdē."

Viņš uzsvēris, ka "ilgstoši ir valdījusi situācija, kad ne valstij, ne pašvaldībām nav bijis kopīga redzējuma par attīstību, budžetu, plānošanu un katra puse tam ir pievērsusies tikai no sava skatpunkta, nevis, domājot par iedzīvotāju un valsts ilgtermiņa interesēm," paudis Sprūdžs un piebilst - tā vietā, lai sacenstos par to, ko katra puse varētu vēl vairāk izdarīt iedzīvotāju labā, notiek ķīvēšanās, no kā varētu atteikties un ko uzvelt otram. Vienota darba vietā ir notikusi tikai bēgšana no problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!