Foto: F64
Latvijas pašvaldībām janvārī bijuši par 30% mazāki ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), tāpēc Latvijas Pašvaldību savienība aicina valdību kompensēt radušos zaudējumus, portālu "Delfi" informēja LPS.

LPS norāda, ka janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu plāna neizpilde. Saskaņā ar Valsts kases mājas lapā publicēto informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu no Valsts kases sadales konta, līdz šā gada 29.janvārim pašvaldībām bija sadalīti 23 525 091 lati, kas ir 69,55% no janvāra prognozes. Prognozētie ieņēmumi Valsts kases sadales kontā janvārī bija 33 825 771 lati.

Par nodokļa ieņēmumu plāna neizpildi janvārī saņemta informācija arī no Rīgas pilsētas un Ventspils pilsētas pašvaldībām, kuras ar Finanšu ministriju ir noslēgušas līgumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa īpašu maksāšanas un uzskaites kārtību savā teritorijā. Precīzi dati par šo pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjomu janvārī būs zināmi pēc oficiālas informācijas saņemšanas.

Atgādinām, ka pagājušā gada oktobrī LPS un valdība vienojās, ka gadījumā, ja tiek konstatēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu neizpilde vairāk kā par astoņiem procentiem (no gada sākuma), tad valdībai jālemj par papildus līdzekļu piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Lēmums Ministru kabinetam jāpieņem līdz nākamā mēneša 15.datumam.

Tapēc LPS vērsusies tagad pie valdības steidzami risināt jautājumu par IIN ieņēmumu prognozes neizpildes kompensācijas piešķiršanu pašvaldībām, lai tām būtu nepieciešamie finanšu līdzekļi pašvaldību funkciju veikšanai, tai skaitā izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai un sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanai. LPS uzsver, ka janvārī iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir vienīgais nozīmīgais pašvaldību ieņēmumu avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!