Foto: stock.xchng
Pagaidām tikai 12 no 45 pašvaldībām ir atsaukušās Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) aicinājumam informēt par izstrādātājiem rīcības plāniem iespējamo pavasara plūdu novēršanai.

Par to informēja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Babītes novadā ir apsekotas iespējamās applūstošās vietas pie Lielupes un veikta iedzīvotāju aptauja. Ir radīta iespēja izmitināt iedzīvotājus pašvaldībai piederošās telpās.

Ikšķiles novadā apzinātas iespējamo plūdu riska zonas, izstrādāts rīcības plāns riska zonu iedzīvotāju evakuācijas gadījumam.

Jūrmalā apzinātas appludināmās teritorijas un tajā esošo dzīvojamo māju un iedzīvotāju skaits. Tiek noteikta evakuācijas kārtība. Izveidoti posteņi ledus apstākļu un ūdens līmeņa Lielupē novērošanai.

Naukšēnu novadā apsekota novada teritorija un apzinātas iespējamās plūdu vietas. Izstrādāts rīcības plāns pavasara plūdu gadījumā.

Savukārt Ogres novadā apzinātas iespējamo plūdu riska zonas, izstrādāts rīcības plāns riska zonu iedzīvotāju evakuācijas gadījumam. Noteikti iespējamie preventīvie pasākumi plūdu riska mazināšanai, tostarp ledus spridzināšana.

Olaines novada vadība sola, ka pēc 11.marta sanāksmes par gatavību pavasara plūdiem tiks noteikta Olaines novada pašvaldības civilās aizsardzības komisija un tiks izstrādāts kopējais rīcības plāns.

Rīgas dome ir ziņojusi, ka izstrādāts rīcības plāns pavasara plūdu gadījumā, apzinātas iespējamo plūdu apdraudētās teritorijas un izveidotas Civilās aizsardzības apakškomisijas.

Ropažu novadā apvienotā civilās aizsardzības komisija pavasara plūdu plānu nav izstrādājusi. Plānots to izdarīt pēc tam, kad pagasti apzinās savas teritorijas.

Savukārt Salas novada pašvaldība informē, ka rīcības plāns pavasara plūdu gadījumam ir izstrādāts.

Salaspils novadā ir izstrādāts rīcības plāns pavasara plūdu gadījumā, kurā ietverti preventīvie, gatavības, reaģēšanas un seku likvidēšanas neatliekamie pasākumi ar noteiktiem termiņiem un atbildīgajām personām par pasākumu izpildi.

Ventspils novadā ir apzinātas iespējamās plūdos applūstošās teritorijas, dzīvojamās mājas un iedzīvotāju skaits, ir sagatavots pasākumu plāns plūdu un to seku novēršanai.

RAPLM ir nosūtījusi vēstules pašvaldībām, norādot uz pašvaldību pienākumiem civilās aizsardzības jomā, ko nosaka Civilās aizsardzības likums.

Tas paredz, ka nepieciešamības gadījumā pašvaldībām ir jāevakuē iedzīvotāji no katastrofas apdraudētajām vai skartajām teritorijām, nodrošinot iedzīvotāju uzskaiti, pagaidu izmitināšanu, ēdināšanu, sociālo aprūpi un medicīniskās palīdzības sniegšanu.

Tāpat pašvaldībām ir jānodrošina darba un sadzīves apstākļi katastrofu novēršanā un to seku likvidēšanā pieaicinātajam glābšanas dienestu personālam.

Apkopojot pašvaldību sniegto informāciju, RAPLM par iespējamajām problēmām un risinājumiem ziņos Krīzes vadības padomes sēdē, kas sasaukta šā gada 8.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!