Foto: LETA

Līdz šim pašvaldības pieteikušas plūdu radītos zaudējumus ceļiem un infrastruktūrai 0,7 miljonu eiro apmērā, otrdien Latvijas Radio pastāstīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Ministrs informēja, ka līdz pirmdienas vakaram bija pieteikti 194 ceļu posmu bojājumi, kuru salabošanai nepieciešami 590 000 eiro, kā arī 44 infrastruktūras objektu bojājumi, kuru sakārtošanai nepieciešami 110 000 eiro.

Pēc Gerharda rīcībā esošajām ziņām, Satiksmes ministrija esot apņēmusies pamatdarbus uz ceļiem pabeigt šīs nedēļas vidū savu resursu ietvaros. Pašlaik akūtākais jautājums esot ceļa Kārsava - Viļaka atjaunošana, lai bērni 1.septembrī normāli varētu nokļūt uz skolu.

Politiķis uzsvēra, ka daudz lielākas problēmas, protams, ir lauksaimniekiem, kuriem applūdušas ļoti lielas sējumu platības, bet zemnieki esot paspējuši līdz plūdiem nokult vien 10%-12% sējumu.

Taujāts, kāpēc šādos apstākļos valdība neizsludina vispārēju ārkārtas stāvokli, Gerhards skaidroja, ka kopumā šādas ārkārtas situācijas nav un, piemēram, atsevišķu likumu darbības ierobežošana nav nepieciešama. Savukārt lauksaimniecības sektorā reģionā tiešām ir krīze, tāpēc šajā jomā arī attiecīgs stāvoklis tiks izsludināts.

Gerhards vēlreiz uzsvēra, ka pagājušajā nedēļā 32 stundās Latgalē nolija divu mēnešu norma. Pēc viņa vārdiem, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs par iespējamo dabas stihiju nebrīdināja, jo tam nebija šādas informācijas. "Meteorologi ne vienmēr spēj visu prognozēt," izteicās politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!