Pie Ķemeru sanatorijas izsaimniekošanas, iespējams, vainojams arī viens no Jūrmalas pašvaldības policijas darbiniekiem, kurš no teritorijas varētu būt izvedis krāsas, otrdien izskanēja Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē, novēroja aģentūra BNS.

Uz komisiju bija uzaicināts Jūrmalas pašvaldības policijas priekšnieks Valdis Kivkucāns, jo ilgāku laika posmu Ķemeru sanatorijā kārtību uzturēja vairāki pašvaldības policijas darbinieki. Iepriekš medijos plaši izskanējis, ka Ķemeru sanatorija ir izlaupīta, no tās pazudušas elektroinstalācijas, liftu motori, lustras un citas lietas. Pagaidām kopējais zaudējumu apmērs nav zināms.

Kivkucāns deputātiem tostarp sacīja, ka Jūrmalas pašvaldības policijas Ķemeru iecirkņa inspektors Juris Pastars esot izvedis no sanatorijas krāsas. Pastars sanatorijas teritorijā esot laidis iekšā arī ekskursantus, kuri vēlējušies šo objektu aplūkot. Vienlaikus gan Pastara vaina neesot īsti pierādāma, taču, neskatoties uz to, inspektors tikšot atlaists, pavēstīja Kivkucāns.

Informāciju par Pastara iespējamām nelikumībām viņš saņēmis no savas darbinieces, kura klusējusi aptuveni gadu, jo esot baidījusies. Taču policijas priekšnieks Pastaru nevaino. "Tur ir vārds pret vārdu," sacīja Kivkucāns.

Iemeslus, kāpēc pašvaldības policijas darbiniece aptuveni gadu klusējusi, Kivkucāns neminēja. Viņš skaidri neatbildēja, kāpēc viņam kā pašvaldības policijas priekšniekam nav jāizpēta iespējamās darbinieku pretlikumības. Valsts policijā viņš nevērsīsies.

Ķemeru sanatorijā laiku pa laikam esot arī viesojušies būvnieki, kuri esot veduši prom dažādas mantas. Jautāts, kāpēc pašvaldības policijas darbinieki šos cilvēkus neapturēja, Kivkucāns skaidroja, ka uz to brīdi pašvaldības policijas darbiniekiem šādu tiesību neesot bijis. Viņi vien fiksējuši šo personu datus.

Runājot par situāciju pirms tika saņemts Jūrmalas domes rīkojums nodrošināt sabiedrisko kārtību Ķemeru sanatorijā, Kivkucāns norādīja, ka ēkai vairākas vietās bija nomainītas atslēgas. Viņš pauda aizdomas, ka tās esot mainījuši zagļi, kuri veikuši sanatorijas izlaupīšanu pirms sanatorijas teritorijā sāka uzturēties pašvaldības policijas darbinieki.

Lai arī parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti vēlējās tuvāk iepazīties ar policistu ziņojumiem par Ķemeru sanatorijā notikušo, Kivkucāns skaidroja, ka liela daļa no tiem gājuši zudībā - pašvaldības policijas iecirknī, kurā tie glabājās, tika veikts remonts un darbu laikā applūdis viens no kabinetiem.

Pastars aģentūrai BNS skaidroja, ka nekādas krāsas nav zadzis un ekskursantus telpās nav ielaidis. "Kivkucāna kungam nav nekādu pierādījumu," viņš uzsvēra. Pastars arī sacīja, ka nav dzirdējis par plūdiem iecirknī, kas varētu būt par iemeslu dokumentu zudumam.

Vienlaikus Pastars apliecināja, ka laikā, kad sanatorijā kārtību uzraudzīja pašvaldības policija, no teritorijas ir izvestas dažādas mantas. "Mums nebija iemesla apšaubīt priekšnieka rīkojumu par atļaujām izvest materiālās vērtības no Ķemeru sanatorijas, jo bijām pārliecināti, ka visi dokumenti ir saskaņoti," klāstīja Pastars.

Pastars teica, ka laikā, kad objektā kārtību uzraudzīja pašvaldības policija, tika aizturētas 20 personas - gan sanatorijas, gan poliklīnikas teritorijā, kuras vēlējušās tur veikt zādzības.

Saeimas deputāti uzskata, ka jārīkojas pēc iespējas ātrāk, lai saglabātu Ķemeru sanatoriju, kā arī nepieļautu tās turpmāku izlaupīšanu. Arī deputātiem nebija skaidrības par to, cik daudz no sanatorijas varētu būt pazudis.

Jau vēstīts, ka vēsturiskais kūrorts pašlaik ir kritiskā stāvoklī. Saeima 25.aprīlī apstiprināja 11 deputātus darbam parlamentārās izmeklēšanas komisijā, lai izvērtētu situāciju Ķemeru sanatorijā. Komisija vērtē Ķemeru sanatorijas pārvaldīšanas juridisko un faktisko situāciju, sanatorijas privatizācijas tiesiskumu, privatizācijas līguma izpildi, kā arī situāciju saistībā ar sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" maksātnespēju. "Ominasis Latvia" Jūrmalas pilsētas tiesa februārī atzina par maksātnespējīgu un 24.septembrī sanatorijas īpašnieka "Ominasis Latvia" maksātnespējas administrators Ainars Kreics rīkos Ķemeru sanatorijas pirmo izsoli ar 3,906 miljonu latu sākumcenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!