Foto: F64

Satiksmes ministrija (SM) sola pašvaldībām izstrādāt kārtību, kādā veidā pašvaldībām būtu pārņemami valsts vietējie autoceļi, paredzot arī valsts finansējumu vismaz pieciem gadiem, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāve Liene Užule.

LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis (LZS) kopā ar LPS ekspertiem un satiksmes ministru Tāli Linkaitu (JKP) pārrunājuši turpmāko sadarbību sabiedriskā transporta un autoceļu finansēšanas jomā. Iesaistītās puses vienojušās jau tuvākajā laikā kopīgi pārrunāt konkursa par sabiedriskā transporta pakalpojumu turpmāko nodrošināšanu reģionālajā autobusu maršrutu tīklā laika no 2021. līdz 2030.gadam rezultātus, izvērtējot tā finanšu ietekmi uz valsts budžetu.

Aprīlī plānotas LPS un SM ikgadējās sarunas, kurās puses meklēs kopsaucēju budžeta pieprasījumam sabiedriskajam transportam un autoceļu ilgtspējīgam finansējumam 2022.gadā, kā arī vidējam termiņam.

Vienlaikus ministrs apliecinājis, ka tiks izstrādāta kārtība, kādā veidā pašvaldībām būtu pārņemami valsts vietējie autoceļi, paredzot arī valsts finansējumu vismaz pieciem gadiem. Klātesošie atbalstīja ieceri, ka šāda vietējo ceļu pārņemšana iespējama uz brīvprātības principa, abām pusēm par to vienojoties.

Tāpat plānots runāt par jau ilgstoši nepietiekamo bāzes finansējumu pasažieru pārvadājumiem un turpmāk nepieciešamajiem risinājumiem, tai skaitā komercpārvadājumu organizāciju. Puses bija arī vienisprātis, ka komercpārvadājumi ir organizējami tikai teritorijās, kur nav iespējami dzelzceļa pārvadājumi.

Tikšanās laikā arī tika pārrunāta iespējamība, ka varētu pārskatīt valsts mērķdotāciju piešķiršanas politiku pašvaldību autoceļu un ielu finansējumam, par ko gan tiktu organizētas atsevišķas plašākas diskusijas ar pašvaldībām.

Kaminskis paudis gandarījumu, ka, neskatoties uz dažkārt atšķirīgiem viedokļiem, sadarbība ar SM joprojām ir konstruktīva un abas puses ir gatavas kopīgi rast nepieciešamos risinājumus nozarē un pašvaldībām būtiskos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!