Foto: DELFI
Iedzīvotāji par svarīgiem jautājumiem, piemēram, domes atlaišanu, varēs lemt pašvaldību līmenī organizētos referendumos un visās pašvaldībās referendumu rīkošanai tad būs jāsavāc 15% balsstiesīgo atbalsts, otrdien nolēma valdība, šo jautājumu gan vēl novirzot papildus skaņošanai.

Ministri balsojumā vien nolēma par vienotu 15% slieksni visās pašvaldības, nevis diferencēto dalījumu, atkarībā no iedzīvotāju skaita. Jautājuma izskatīšana tiks turpināta pēc nedēļas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais likumprojekts paredzēja, ka pašvaldības referendums var notikt par pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju vai atsevišķu tajā noteiktu jautājumu, kas attiecas uz pašvaldības autonomajām funkcijām. Tāpat publiskajā apspriešanā nodotu būvniecības ieceri, ja būvniecības ierosinātājs ir pašvaldība un ir plānota publiskas ēkas būvniecība, bet pašvaldība nav ņēmusi vērā publiskās apspriešanas dalībnieku vairākuma viedokli, kā arī par domes atlaišanu.

Likumprojektā sākotnēji bija paredzēts, ka pašvaldības referendumu, izņemot referendumu par domes atlaišanu, var ierosināt: pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu līdz 10 000 ne mazāk kā 15% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita. Pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu līdz 50 000 ne mazāk kā 10% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita, bet pašvaldībās ar balsstiesīgo vēlētāju skaitu virs 50 000 ne mazāk kā 7% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita.

Balsstiesīgo vēlētāju skaits līdz 10 000 ir 84 novados, no 10 001 līdz 50 000 – 26 novados un septiņās republikas pilsētās, bet virs 50 000 – divās republikas pilsētās (Rīgā un Daugavpilī).

Savukārt referenduma rīkošanai par domes atlaišanu būs jāsavāc ne mazāk kā 30% no pēdējo domes vēlēšanu balsstiesīgo vēlētāju skaita.
Pašlaik spēkā esošie normatīvie akti neparedz iespēju rīkot vietējo pašvaldību referendumu par vietējās nozīmes būtiskiem jautājumiem, kas skar pašvaldības iedzīvotāju intereses, šāda likumprojekta nepieciešamību skaidro VARAM.

Mērķis ir nodrošināt pašvaldību iedzīvotājiem iespēju piedalīties vietējās nozīmes jautājumu lemšanā, veicināt pašvaldības iedzīvotāju iespējas ietekmēt pašvaldības domes darbību vietējo iedzīvotāju interesēs, kā arī piešķirt pašvaldības iedzīvotājiem tiesības atlaist pašvaldības domi.

Paredzēts, ka pašvaldības referenduma rezultāti būs saistoši pašvaldības domei.

Saskaņā ar likumprojektu pašvaldības referendums uzskatāms par notikušu, ja tajā piedalījusies vismaz puse no attiecīgās pašvaldības domes pēdējās vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un pašvaldības referendumā nodotais jautājums, izņemot jautājumu par domes atlaišanu, uzskatāms par atbalstītu, ja vairāk nekā puse no pašvaldības referendumā piedalījušos balsotāju skaita nobalsojuši par jautājuma atbalstīšanu.

Bet pašvaldības referendums par domes atlaišanu uzskatāms par notikušu un jautājums par domes atlaišanu uzskatāms par atbalstītu, ja par domes atlaišanu nobalsojuši vismaz divas trešdaļas no pēdējās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita.

Par likumprojektu vēl būs jālemj Saeimai. Plānots, ka tas stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā, savukārt tā nodaļas par pašvaldības referenduma ierosināšanu un norisi elektroniski stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!