Foto: LETA

Pašvaldību un meža ceļu lietderības izvērtēšana Latvijā varētu izmaksāt 85 000 eiro, aplēsusi Satiksmes ministrijas izveidotā darba grupa ilgtspējīga un prognozējama autoceļu sakārtošanas modeļa izstrādei.

Izvērtējumu plānots veikt 2017. gadā.

Kā skaidro eksperti, "Latvijas Valsts ceļi" regulāri veic valsts ceļu inventarizāciju un pārzina tehnisko stāvokli, vienlaikus informācija par pašvaldību ceļu tehnisko stāvokli nav pieejama. Tāpat nav izvērtēta iespēja un lietderība komersantiem, piemēram, "Latvijas Valsts mežiem", ceļus būvēt un izmantot ikdienas lietošanai, nevis tikai komercdarbībai.

Ceļu izvērtēšanas mērķis esot panākt skaidru redzējumu par valstī esošo ceļu kopumu. Tāpat plānots apzināt sabiedrības interesēm būtiskākos maršrutus un definēt ceļu daudzumu, kuru iespējams uzturēt noteiktā līmenī

Kā ziņots, lai nodrošinātu ilgtspējīgu un prognozējamu autoceļu sakārtošanas modeli, ekspertu darba grupa Satiksmes ministrijai (SM) ieteikusi veikt visu Latvijas ceļu izvērtējumu un ceļu fonda vai speciālā budžeta atjaunošanu, kā arī nodrošināt aizņēmumu iespējas.

Tāpat eksperti ieteikuši izšķirties par ceļu lietošanas maksājumu piesaisti ceļu remonta finansējumam. Ieteikta arī nodokļu un nodevu pārskatīšana transporta jomā.

Lai ieteiktos pasākumus realizētu, gan nepieciešama politiskā izšķiršanās un griba, atzina eksperti.

Saskaņā ar ekspertu ieteikumiem taps SM informatīvais ziņojums valdībai.

Kā ziņots, pēc satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) iniciatīvas izveidotā ekspertu grupa šonedēļ prezentēja ministram savu redzējumu par ilgtspējīgu un prognozējamu autoceļu sakārtošanas modeli. Tāpat eksperti sniedza priekšlikumus efektīvākam ceļu tīkla finansēšanas mehānismam.

Ekspertu grupā piedalās Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts policijas, ceļu būvētāju, uzturētāju un sabiedrības pārstāvji, kā arī Satiksmes, Ekonomikas, Finanšu, Iekšlietu un Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!