Foto: LETA

Šogad pirmo reizi vēlētājiem, kuriem bija balsstiesības 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās, bet kuri vēlēšanu laikā uzturējās ārvalstīs, bija iespēja pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm. Balsošanai pa pastu Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrēja un balsošanas materiālus nosūtīja 276 vēlētājiem, no kuriem pašvaldību vēlēšanu komisijās līdz balsu skaitīšanas sākumam tika saņemti 144 balsojumi, liecina CVK apkopotā informācija.

12 vēlētāji, kuri sākotnēji bija plānojuši balsot pa pastu no ārvalstīm, tomēr nobalsoja klātienē vēlēšanu iecirknī.

No tiem viens vēlētājs bija gan iesūtījis savu pasta balsojumu, gan nobalsojis vēlēšanu iecirknī. Šajā gadījumā līdzskaitīts tika vēlēšanu iecirknī nodots balsojums, bet pa pastu sūtītais balsojums atzīts par nederīgu un netika pieskaitīts vēlēšanu rezultātiem.

Tiesības pieteikties pasta balsošanai pašvaldību vēlēšanās bija vēlētājiem, kuri vēlēšanu laikā uzturējās ārvalstīs un kuriem kādā no Latvijas pašvaldībām bija reģistrēta dzīvesvieta vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas vai piederēja likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Lai izmantotu iespēju pieteikties balsošanai pa pastu vēlēšanu apgabalā, kurā vēlētājam piederēja nekustamais īpašums (izņemot Rīgu), bija jāreģistrējas balsošanai šajā vēlēšanu apgabalā.

Reģistrējoties pasta balsošanai, vēlētājam bija jānorāda sava e-pasta adrese vai elektroniskā pasta adrese, uz kuru tika nosūtīti vēlēšanu materiāli – tīmekļa vietnes adrese, kur pieejamas attiecīgā vēlēšanu apgabala zīmes, apliecinājums, ka vēlētājs balso personīgi, vēlētāja kārtas numurs pasta balsotāju sarakstā un informācija par pasta balsošanas kārtību.

Lai nobalsotu, vēlētājam no visām vēlēšanu zīmēm bija jāizdrukā viena – tā kandidātu saraksta zīme, par kuru vēlējās balsot.

Balsojums bija jāievieto anonīmā pasta vēlēšanu aploksnē, bet šī aploksne citā – pasta reģistrācijas aploksnē, uz kuras bija jānorāda savs vārds, uzvārds un kārtas numurs pasta balsotāju sarakstā.

Pasta balsojums bija jānosūta savas pašvaldības vēlēšanu komisijai, lai tas pienāktu vēlēšanu komisijā līdz balsu skaitīšanas sākumam – vēlēšanu dienas vakaram.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanas Latvijā notika šā gada 5. jūnijā 40 vēlēšanu apgabalos, un tajās piedalījās 327 950 vēlētāji jeb 34,01 procenti balsstiesīgo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!