Foto: F64
Patlaban ārvalstīs atrodas aptuveni 2400 Latvijas valstspiederīgie, kuri pauduši vēlēšanos atgriezties Latvijā, turklāt 298 personām nepieciešama steidzama repatriācija, šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Pirmajā diennaktī pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas uz Konsulārā departamenta ārkārtējās situācijas tālruni saņemti 14 500 zvani, kas liecināja par cilvēku satraukumu un apmulsumu.

Uz 20.martu konsulārajā reģistrā bija reģistrējušies un par sevi vēstniecībām ziņu devuši aptuveni 4300 Latvijas valstspiederīgie, kuri atradās ārvalstīs un pauda vēlēšanos atgriezties Latvijā.

"Mēs lēšam, ka šobrīd Latvijā atgriezušies aptuveni 4500 cilvēki. Vēlos uzsvērt, ka reģistrēšanās ne vienu brīdi nav apstājusies un rodas arvien jaunas situācijas, jo ir cilvēki, kuri ir palaiduši garām līdzšinējās atgriešanās iespējas," norādīja Japiņa.

Būtisks faktors arī bija ārkārtējās situācijas pagarināšana, jo pirms tam daļa ārvalstīs esošie Latvijas valstspiederīgie uzskatīja, ka pasažieru satiksme atjaunosies pēc 14.aprīļa. Saprotot, ka satiksme neatjaunosies, Latvijas valstspiederīgie tagad ĀM pauduši vēlēšanos atgriezties Latvijā,

Patlaban ĀM lēš, ka ārvalstīs atrodas aptuveni 2400 Latvijas valstspiederīgie, kuri Ārlietu ministrijā pieteikušies caur dažādiem kanāliem. "Uz šodienu ir 298 personas, kurām nepieciešama tūlītēja repatriācija. Tās ir personas, kuras atbilst konsulārās palīdzības kritērijiem, proti, viņi vēlas atgriezties Latvijā un tām ārvalstīs vairs nav sociālā nodrošinājuma. Minētais skaits ir nemainīgs jau vairāk nekā nedēļu," piebilda Japiņa.

Līdz 6. maijam, kad ir izsludināti repatriācijas reisi Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" veikusi un turpinās nodrošināt 30 lidojumus no dažādām Eiropas un ārpus Eiropas esošām valstīm. Visvairāk reisu ir no Frankfurtes un Amsterdamas.

Tāpat daļa Latvijas valstspiederīgie atbraukšanai uz Latviju izmanto tūroperatoru vai citu ES valstu organizētus repatriācijas reisus. Populārs savienojuma maršruts ir uz Minsku, tāpat daudzi dodas uz Helsinkiem un tālāk ar prāmi uz Tallinu.

Jau ziņots, ka Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" šodien izpildīs repatriācijas reisus Baltijas valstspiederīgo atgādāšanai no Oslo Norvēģijā, Amsterdamas Nīderlandē un Frankfurtes Vācijā, liecina informācija Satiksmes ministrijas mājaslapā.

"airBaltic" aicina visus ielidojošos pasažierus ar saslimšanas simptomiem vērsties pie mediķiem starptautiskās lidostas Rīga E un C atlidošanas sektorā pirms bagāžas saņemšanas. Pasažieriem, kas ierodas no vīrusa skartajām teritorijām, jāievēro obligāta pašizolācija 14 dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!