Foto: LETA

Tā kā Covid-19 saslimstības augstākais punkts sagaidāms februāra vidū vai beigās, tad patlaban nav īstais brīdis atvieglot ierobežojumus, tomēr, iespējams, kaut ko varētu atcelt arī ātrāk, trešdien, 2. februārī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV).

Viņa informēja komisijas locekļus, ka ir daudz maz liela skaidrība par omikronu kā lipīgu Covid-19 paveidu, kas veicina lielu saslimstību, tomēr, pretēji iepriekš epidemiologu paustajām prognozēm, augstās saslimstības apstākļos neaug slimnīcās ievietoto Covid-19 pacientu skaits.

Siliņa atzina, ka Covid-19 saslimstības pīķis ir prognozējams februāra vidū vai beigās.

Tāpat premjera parlamentārā sekretāre informēja, ka 28. februāris ir pēdējā ārkārtējās situācijas diena, tāpēc Operatīvā vadības grupa (OVG) patlaban izstrādā "izejas stratēģiju" no pandēmijas. Viņa gan atturējās minēt, kādi tieši ierobežojumi varētu tikt pārskatīti, lai nespekulētu pirms piedāvājums tiek skatīts valdībā.

"Skaidrs, ka daļai ierobežojumu būs jāmainās, jo tiem nav tādas nozīmes, sevišķi, ja saprotam, ka Covid-19 būs pāri. Iespējams, kaut ko varētu atcelt ātrāk, bet kopumā jāsagaida saslimstības pīķis, tāpēc tagad kaut ko atvieglot nav pareizais brīdis," secināja Siliņa.

Atbildot uz deputātu jautājumiem par vakcināciju, Siliņa uzsvēra, ka Covid-19 delta varianta gadījumā vakcinācija bija svarīga, jo tādējādi tika pasargāta sabiedrības veselība. Vienlaikus viņa informēja, ka tad, kad parādīsies dati par delta izplatības būtisku mazināšanos, tad arī, iespējams, varēs runāt par pakāpeniskām izmaiņām prasībā pēc Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas. "Tas nemainīsies uzreiz, bet, iespējams, soli pa solim. Tur, kur ir drošāk, varētu atteikties ātrāk, bet tagad negribu izteikt pieņēmumus, pirms par to tiek lemts valdībā," sacīja Siliņa.

Jau vēstīts, ka šā gada 28. februārī beigsies ar Covid-19 izplatības ierobežošanu ieviestā ārkārtējā situācija, bet līdz tam vēl tiek meklēti risinājumi ierobežojumu atcelšanai vai mīkstināšanai. Latvija arī mēģinās saskaņot Covid-19 ierobežojumus ar Lietuvu un Igauniju, 31. janvārī pēc koalīcijas partneru sadarbības sanāksmes preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Savukārt otrdien, 1. februārī, valdības sēdē Jaunās konservatīvās partijas ministri rosināja diskutēt par atsevišķu epidemioloģiskās drošības pasākumu pārskatīšanu ātrāk par 1. martu, tomēr pārējie valdības pārstāvji šajā diskusijā neiesaistījās, mudinot nesasteigt lēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!