Foto: LETA

Patlaban ir pāragri runāt par nākamās koalīcijas partneru skaitu, otrdien, 11. oktobrī, pēc tikšanās ar partijas "Progresīvajiem" pārstāvjiem preses konferencē pavēstīja "Jaunās vienotības" (JV) virzītais premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš.

Pēc tikšanās ar JV "Progresīvie" līderis Kaspars Briškens mediju pārstāvjiem sacīja, ka puses pārrunāja plašu tematu loku, bet ir atsevišķi jautājumi, par kuriem "Progresīvie" vēlēsies atkārtoti tikties ar JV, piemēram, krīzes pārvarēšana, sociāli ekonomiskā nevienlīdzība, investīciju un veselības politika.

Politiķa vērtējumā, Valsts prezidents Egils Levits iepriekš precīzi iezīmēja, ka jaunajai koalīcijai ir jābūt vērstai uz tiesiskumu, ekonomikas attīstību un labu pārvaldību. "Nedrīkst pieļaut, ka koalīcijā būtu kādas savtīgas intereses. Tāpēc turpmākās diskusijās ar pārējiem potenciālajiem koalīcijas partneriem svarīgs jautājums būs par tiesiskumu, vai tiks respektēti Satversmes tiesas lēmumi, vai tiks atcelti prettiesiskie lēmumi par azartspēlēm, vai tiks pārtraukti uzbrukumi sabiedriskajiem medijiem," klāstīja Briškens.

Savukārt attiecībā uz ekonomikas jautājumiem, "Progresīvajiem" ir svarīgi, lai nedominētu politbiznesmeņi, bet gan inovatīvi un eksportspējīgi uzņēmumi, lai eksportā nopelnītais tiktu sadalīts iekļaujošā veidā. "Progresīvie arī uzsvēra, ka valsts kapitālsabiedrību vadībā jābūt neatkarīgiem profesionāļiem, kā arī ministru amatos tiek virzīti cilvēki, kuri ir saņēmuši vēlētāju mandātu.

Briškens norādīja, ka "Progresīvie" par visiem šiem tematiem vēlēsies runāt arī ar pārējiem potenciālajiem koalīcijas partneriem – Apvienoto sarakstu un Nacionālo apvienību. Patlaban gan nav skaidrs, kad varētu notikt šo politisko spēku tikšanās.

"Tiesiskums, laba pārvaldība un sociāli ekonomiskās nevienlīdzības mazināšana ir mūsu identitātes daļa. Šie būs jautājumi, kas izšķirs, vai "Progresīvie" būs gatavi strādāt četru partiju koalīcijā. Tāpat pieturamies pie uzstādījuma, ka esam gatavi nolikt otrajā plānā atsevišķus ideoloģiskus uzstādījumus," piebilda "Progresīvo" līderis.

Savukārt Kariņš informēja, ka ir jautājumi, kuros JV un "Progresīvo" viedoklis saskan, bet ir jautājumi, uz kuriem politiskajiem spēkiem ir atšķirīgs skatījums.

Abi politiskie spēki ir vienisprātis jautājumos par tiesiskumu un labu pārvaldību, turpretī domas nesaskan jautājumā par budžeta veidošanu un deficītu.

Vaicāts, vai Kariņš joprojām uzstāj uz "Progresīvajiem" kā ceturto koalīcijas partneri, viņš uzsvēra, ka patlaban ir pāragri runāt par koalīcijas partneru skaitu, jo vispirms ir jāvienojas par darāmajiem darbiem.

"Svarīgākais nav runāt par to, kurš ir vai nav valdībā. Tam visam būs savs laiks. Vispirms ir jāizrunā kopīgie darbi," sacīja Kariņš.

Jau vēstīts, ka patlaban turpinās sarunas par iespējamo nākamo koalīciju. "Jaunā vienotība" (JV) iepriekš pavēstīja, ka tā koalīcijā vēlas redzēt četras partijas – JV, Apvienoto sarakstu (AS), Nacionālo apvienību (NA) un "Progresīvos", tomēr AS un NA nevēlas koalīcijā redzēt "Progresīvos".

Šonedēļ turpinās koalīcijas sarunu otrais raunds. Otrdien, 11. oktobrī, JV tikās ar partiju "Progresīvie", trešdien, 12. oktobrī, JV tiksies ar AS, bet ceturtdien – ar NA.

JV sarunām piedāvā astoņus tematus – ekonomika, izglītība, drošība, tiesiskums, nacionāla valsts, ārpolitika, veselība un valdības darba organizācija.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 11. oktobrī, aicinājis Krišjāni Kariņu (JV) turpināt padziļinātas sarunas ar potenciālajiem koalīcijas partneriem un nākamnedēļ atkārtoti ziņot prezidentam par koalīcijas izveides sarunu gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!