Foto: LETA
Ceturtdien pulksten 14 Rīgas kuģu būvētavā paredzēta svinīga kuģa ķīla ielikšanas ceremonija jaunajam "Skrundas" klases patruļkuģim "Rēzekne", portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Līdz ar kuģa ķīļa ielikšanu uzsākās pirmais kuģa būvniecības posms. Šī ir svinīga ceremonija, kurā kuģa korpusā tiek iemetināta kapsula ar vēstījumu un novēlējumu jaunajam kuģim un kuģa komandām, kā arī jaunākā Latvijas Bankas monēta.

"Rēzekne" ir pēdējais no pieciem šāda veida patruļkuģiem, kurš tiks pilnībā būvēts Latvijā. Latvijā jau ir pilnībā uzbūvēts un šī gada 22.augustā nodots Jūras spēku flotiles rīcībā šīs pašas klases patruļkuģis "Viesīte".

Šie divkorpusu patruļkuģi paredzēti izmantošanai gan militāriem, gan arī civiliem mērķiem. Kuģi "Skrunda" un "Cēsis" jau veic patrulēšanas un cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus jūrā un tie ir aprīkojami ar naftas seku likvidācijas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Patruļkuģu nosaukumi tika izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām Brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē. Ar Latvijas Kara muzeja speciālistu palīdzību, apzinot nozīmīgākās Latvijas armijas kauju norises vietas šajos novados, tika pieņemts lēmums patruļkuģiem dot nosaukumus "Skrunda", "Cēsis", "Viesīte", "Jelgava" un "Rēzekne", ievērojot minēto vietvārdu secību, kas atbilst hronoloģiskajai kauju norisei Brīvības cīņu laikā.

Ķīļa ielikšanas ceremonijā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, AM parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis, AS "Rīgas kuģu būvētava" valdes priekšsēdētājs Vasilijs Meļņiks, Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis un citas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!