Pirmie patvēruma meklētāji no Grieķijas nākamnedēļ Latvijā vēl neieradīsies. Patlaban plānots, ka tas varētu notikt ne ātrāk kā februāra otrajā nedēļā, trešdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" atklāja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) direktora vietniece Maira Roze.

PMLP pārstāve informēja, ka pēc tam patvēruma meklētāji Latvijā ieradīsies katru mēnesi. Februārī Latvijā jāierodas desmit cilvēkiem, bet martā – 30. Viņa stāstīja, ka patvērumu meklētāju atlases process ir sācies, taču par rezultātiem vēl spriest esot pārāk agri. Viņa atzina, ka atlase notiek pēc stingriem kritērijiem, turklāt rezultātu prognozēšanu ietekmē arī fakts, ka nav zināms, vai izvēlētās personas vēlēsies doties uz Latviju.

PMLP ņems vērā arī Lietuvas pieredzi pirmo bēgļu uzņemšanā, kas, kā atzina Roze, nav bijusi veiksmīga. Tāpat viņa atklāja, ka līdzšinējā pieredze liecina, ka patvēruma meklētājiem latviešu valodu iemācīties ir grūti.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Latvijas Valsts robežsardzes pārstāvji devās uz Grieķiju, lai sāktu patvēruma meklētāju atlases procesu. Latvija šogad grasās uzņemt kopumā 531 bēgli no bēgļu centriem Itālijā un Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!