Foto: DELFI

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) piešķīrusi patvērumu, ceļošanas un personu apliecinošus dokumentus, kā arī uzturēšanās atļauju Latvijā Krievijas un Ukrainas dubultpilsonim Oļegam Koliadam, kuram par kukuli izdevies izmukt no Pleskavas apgabala Krjuku cietuma, trešdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Koliadam PMLP 2012. gada 12. novembrī piešķīra bēgļa statusu Latvijas Republikā, izsniedza patvēruma meklētāja ceļošanas dokuments un uzturēšanās atļauju. Lēmumā teikts, ka Koliada 2012. gada oktobrī vērsies pie Latvijas Robežsardzes dienesta ar lūgumu piešķirt patvērumu, jo viņš Krievijā tiekot nepatiesi krimināli apsūdzēts un tiesāts, vēsta laikraksts.

Laikraksts noskaidroja, ka līdz 2006. gada jūnijam Koliada ieņēmis "Jukos" meitaskompānijai 100% piederošās Krievijas bankas "Trast" (Iepriekš banka saukusies "Menatep SanktPeterburg") valdes priekšsēdētāja amatu.

2010. gadā ar Maskavas pilsētas Meščanskas rajona tiesas spriedumu Koliada notiesāts ar brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem par to, ka 2006. gadā, izmantojot dienesta stāvokli bankā, organizējis sveša īpašuma izšķērdēšanu 200 miljonu ASV dolāru apjomā. Laikraksts noskaidroja, ka šo naudu Koliada vēlējies organizētā grupā legalizēt, izmantojot iepriekš izstrādātu vekseļu un citu finanšu darījumu shēmu. Piespriesto sodu Koliadu izcieta Pleskavas apgabala Ostrovas rajona Krjuku cietumā.

Taču 2011. gada 28. janvārī Pleskavas apgabala Ostrovas rajona tiesa nolēma viņu pirms termiņa atbrīvot no ieslodzījuma, 8. februārī viņš tika izlaists no cietuma. Laikraksts vēsta, ka atklājies – baņķieris no cietuma pirms termiņa izkļuvis ar kukuļošanas palīdzību. Ar ieslodzītā pirmstermiņa atbrīvošanu nodarbojies Krjuku cietuma administrācijas pārstāvis Vladimirs Seredovs, viņam ar advokāta starpniecību piedāvāts kukulis 20 000 ASV dolāru, lai tiktu sagatavoti dokumenti Koliadas pirmstermiņa atbrīvošanai no ieslodzījuma.

Kukuļošanā iesaistītais Krjuku cietuma administrācijas pārstāvis vēlāk notiesāts ar četru gadu ieslodzījumu stingrā režīma kolonijā, bet advokāts - ar sešu gadu ieslodzījumu stingrā režīma kolonijā.

PMLP amatpersonas laikrakstam atteicās komentēt lēmumu, ar kuru Koliadam piešķirts bēgļa statuss. PMLP Patvēruma nodaļas vadītāja ar preses sekretāres Undīnes Priekules starpniecību laikrakstam atbildēja, ka "individuālu, t.sk. patvēruma lietu apstākļi netiek atklāti un diskutēti ar trešajām personām, lēmuma pieņemšanas gaitā tika izvērtēta visa atbildīgo institūciju rīcībā esošā informācija."

Laikraksts norāda, ka publiski pieejamos avotos atrodama informācija gan par Koliada strīdu ar bankas "Trast" īpašniekiem, kas paralēli kriminālprocesam tiek skatīta arī Londonas Augstajā tiesā. gan par viņa veiksmīgo izkļūšanu no Krjuku cietuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!