Raimonda Paula aiziešana no Jaunās partijas (JP) priekšsēdētāja amata "daļēji varētu būt arī Jaunās partijas gala sākums", pieļāva "Latvijas Ceļa" (LC) priekšsēdētājs Andrejs Panteļējevs.
LC pārstāvis sacīja, ka viņam ir grūti pateikt, kas tālāk notiks šajā partijā - tas atkarīgs no tā, vai Paulam būs vēl kādi sekotāji un vai nenotiks tālāka iekšēja šķelšanās.

Panteļējevs atzina arī, ka jaunās valdības koalīcija īpaši nav rēķinājusies ar konsolidētību ar Jauno partiju. Tā kā šīs partijas līdzdalība valdībā ir salīdzinoši neliela, sekas uz valdības darbu situācija tās iekšienē neatstās.

"Paldies Dievam, koalīcijas līgums aptver diezgan plašu jautājumu loku. Svarīgi, kas tur vēl notiks," teica Panteļējevs.

Jaunās partijas iekšējās nenoteiktības dēļ viņš nevarēja arī pasacīt, kā Paula lēmums ietekmēs LC un Jaunās partijas sadarbības līguma īstenošanu gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās.

Tomēr viņš atzina, ka maestro Paula aiziešana var būt sākums tālākam šķelšanās procesam, ņemot vērā, kā JP "sākumā tika būvēta". Par pretrunām JP esot dzirdēts jau iepriekš, un arī Pauls diez vai ir no tās aizgājis, lai rakstītu operu, sprieda deputāts.

"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs pauda bažas, ka JP frakcija Saeimā varētu sabrukt, jo dzirdējis neoficiālas runas, ka no tās varētu aiziet vēl trīs deputāti. Tādā gadījumā nebūs skaidrs, kurš tad īsti būs pilntiesīgs pārstāvēt jauno partiju valdības koalīcijā.

Tomēr JP dēļ nule kā apstiprinātā valdība nekritīs, domā Požarnovs.

Viņš arī atzīmēja, ka tieši Pauls esot bijis persona, kura viedokli koalīcijas partneri uzskatījuši par noteicošo, kad, veidojot valdību, bijušas pretrunas JP iekšienē. Tādējādi jau tagad nav īsti skaidrs, kuram tad īsti pieder noteicošais vārds JP.

Savukārt opozīcijas frakcijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" vadītājs Jānis Jurkāns pauda, ka JP frakcijas izjukšana, ja tāda tiešām notiks, būs arī šīs partijas gals.

Jurkāns sacīja, ka JP frakcijas šķelšanās šajā brīdī būtu bezatbildīgs solis. Maestro Paula rīcību viņš skaidroja ar vēlmi ļaut jaunajiem partijas biedriem pierādīt sevi kā partijas darba turpinātājiem. Ja viņiem tas izdosies, partija varēs turpināt darbu, pretējā gadījumā - ne.

Jurkāns arī izteica nožēlu, ka Latvijā jauno politiķu darbību bieži vien traucē ekonomisko grupējumu intereses, kas varētu iespaidot arī JP likteni.

Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) frakcijas vadītājs Egils Baldzēns pauda viedokli, ka Paula aiziešana no JP vadītāja amata tieši neietekmēs situāciju jaunajā valdībā un abi JP ministri savus amatus neapšaubāmi saglabās.

Tomēr Paula rīcība, viņaprāt, ir zināma veida protests pret "tirgu", kāds valdīja jaunās valdības veidošanā, un parāda "pirmās plaisas pamatā, uz kura veidota jaunā valdība". "Tas bija godīgu attiecību jautājums," pauda deputāts.

Viņš ir pārliecināts, ka šis notikums "nedz šodien, nedz rīt" neapdraudēs Andra Bērziņa valdības pastāvēšanu.

Baldzēns arī uzskata, ka JP ir labas izredzes nākamajās Saeimas vēlēšanās. "Jaunajā partijā visas lietas ir pārvaramas," sacīja Baldzēns, uzsverot, ka partijas nākotne atkarīga no attiecībām starp partiju un frakciju, kurām vajadzētu būt "korektām un balstītām uz savstarpēju cieņu".

"Raimonds Pauls nevar uzņemties atbildību par notikumiem partijā, viņš nevar būt tas tilts, kas savieno divus Daugavas krastus," pauda LSDSP frakcijas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!