Foto: LETA

Latvijas Radio tuvākajos gados būtu jāizlīdzina budžets starp programmām, tā šodien, tiekoties ar arodbiedrības pārstāvjiem, savu redzējumu klāstīja jaunievēlētais Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš.

Tikmēr Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadītājs Ainārs Dimants atzina, ka tomēr bijis nepieciešams aicināt uz atklātu diskusiju radio valdes priekšsēdētāja amata kandidātus.

Atbildot uz arodbiedrības pārstāvju jautājumiem par Pauliņa vīziju, kas Latvijas Radio būtu jāmaina tuvākajos gados, viņš skaidroja, ka patlaban starp radio kanāliem ir nevienlīdzīgs finanšu sadalījums, ko vajadzētu optimizēt. Kā piemēru Pauliņš minēja Latvijas Radio 5 - "Pieci.lv" - piešķiro finansējumu līdz 2017.gadam, jo ir "jādomā, ko darīt, kad tas beigsies". Tāpat viņš norādīja, ka ir nepieciešams apzināt sektorus, kuros vajadzīgi tehnoloģiskie uzlabojumi.

Arodbiedrības pārstāvji gan bija neapmierināti ar Pauliņa atbildēm, prasīja pēc detalizētiem paskaidrojumiem un taujāja pēc viņa likumiskajām tiesībām atkāpties no amata, kā arī izteica citas piezīmes.

Pauliņš skaidroja, ka plašāk izklāstīt nākotnes vīziju patlaban nevar, jo nepieciešams iepazīties ar Latvijas Radio dokumentāciju un tā norisēm klātienē. Pauliņš izteica cerību, ka uz radio darbiniekus interesējošajiem jautājumiem varēs atbildēt janvārī.

Tikmēr radio valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam nācās atbildēt uz jautājumiem par Latvijas Radio ēkas turpmākajām funkcijām un lietojumu. Radio darbinieki pauda bažas par viņa izteikumiem nākotnē pārcelt radio uz jaunām telpām, uz ko Lavrinovičs norādīja, ka šāds "uzdevums viņam nav dots" un tādu plānu viņam nav. "Ja paši radio darbinieki izteikts šādu vēlmi, tad domāsim, ko darīt," viņš norādīja.

Tāpat Lavrinovičs pauda atbalstu reģionālo studiju izveidei. Saeima gan nav atbalstījusi naudas piešķiršanu Latgales reģionālajai studijai, taču viņš regulāri apmeklējot Saeimas komisiju sēdes un varētu ietekmēt šādu lēmumu pieņemšanu.

Savukārt Latvijas Radio valdes locekle programmas attīstības jautājumos Sigita Kirilka kā vienu no radio attīstības redzējumiem norādīja vēlmi piesaistīt jaunāku auditoriju Latvijas Radio pirmajai programmai (LR1).

Visi jaunievēlētie valdes locekļi Latvijas Radio arodbiedrības pārstāvjiem norādīja, ka vispirms ir nepieciešams tuvāk iepazīties ar radio ikdienu un darbinieku redzējumu, lai sniegtu konkrētāku viedokli par plānotajām izmaiņām Latvijas Radio tuvākajos gados. Darbiniekus gan šādas atbildes neapmierināja. Tika izteiktas dažādas piezīmes gan Pauliņam, gan Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļiem.

Komentējot pārmetumus jaunievēlētajam sastāvam, NEPLP vadītājs Ainārs Dimants aicināja radio darbiniekus "nekļūt par pūli" un "nespļaut akā, no kuras dzeram".

Atbildot uz arodbiedrības piezīmēm par necaurspīdīgo konkursu radio valdes locekļu izvēlē, Dimants atzina, ka tomēr vajadzējis rīkot radio darbinieku un potenciālā valdes priekšsēdētāja diskusiju pirms ievēlēšanas. Viņš skaidroja - tā kā NEPLP bija kandidātiem apsolījusi konfidencialitāti, tas esot bijis jānodrošina. Tomēr "tā ir mācība nākotnei", bilda Dimants.

Kā vēstīts, jaunievēlētie Latvijas Radio valdes locekļi šodien viesojās radio raidījumā "Krustpunktā", lai paustu savu vīziju par radio attīstību nākotnē. Pēc tam viņus pārķēra radio arodbiedrības pārstāvji, un valdes locekļi negribīgi piekrita atbildēt uz radio darbinieku jautājumiem.

NEPLP vakar Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja amatam izraudzījusies sociologu, pētījumu aģentūras "Factum Group" vadītāju Aldi Pauliņu.

Latvijas Radio valdes locekļa amatam programmas attīstības jautājumos izvēlēta bijusī ziņu aģentūras "BNS Latvija" vadītāja Sigita Kirilka, bet valdes locekļa amatam nodrošinājuma jautājumos - Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pārstāvis Uldis Lavrinovičs.

Līdz šim Latvijas Radio valdē kopš 2012.gada vienīgā amatpersona bija valdes loceklis Siksnis.

NEPLP kopumā saņēma 19 pieteikumus konkursam uz Latvijas Radio valdes locekļu amatiem. NEPLP sēdē tika konstatēts, ka 18 no iesniegtajiem pieteikumiem atbilst konkursa nolikuma prasībām un ir virzāmi vērtēšanai nākamajās konkursa kārtās. Konkurss tika izsludināts šā gada 3.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!