Romas pāvests Francisks savā uzrunā par kristiešu vienotību pievērsās gan Latvijā sagatavotajām meditācijām un pārdomām, gan luterāņu katedrāles – Doma baznīcas centrā esošajam kristības traukam, kura pirmsākumi meklējami 12.gadsimtā.

"Rīgas luterāņu katedrāles centrā atrodas kristības avots, kura pirmsākumi meklējami 12. gadsimtā, kad Latviju evaņģelizēja svētais Meinards", pāvesta Franciska teikto citē "Vatikāna Radio" latviešu redakcija. "Šis avots ir izteiksmīga zīme ticības aizsākumam, ko atzīst visi Latvijas kristieši - katoļi, luterāņi un pareizticīgie. Šāds aizsākums ir mūsu kopīgā kristība," pāvesta teikto citē medijs.

Pāvests sacīja, ka kristieši šajā lūgšanu nedēļā par vienotību, kas sākās 18.janvārī, ir aicināti no jauna atklāt kristības sakramentā saņemto žēlastību un tās nozīmi, kā arī dalīties ar to.

Kad kristieši saka, ka dalās vienā kristībā, viņi apgalvo, ka visi - katoļi, protestanti un pareizticīgie - dalās kādā pieredzē, un proti, "aicinājumā iziet no tumsas, lai sastaptos ar dzīvo Dievu, kurš ir pilns žēlsirdības. Diemžēl, mēs visi piedzīvojam egoismu, kas izraisa šķelšanos, noslēgšanos sevī un otra neieredzēšanu. Sākt ar kristību nozīmē atgriezties pie žēlsirdības un cerības avota, jo neviens nav izslēgts no Dieva žēlsirdības," pāvesta teikto pārstāsta medijs.


Pāvests norādīja, ka dalīšanās šajā žēlastībā rada nesaraujamu saiti starp kristiešiem.

Ceturtdien Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē - Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību ietvaros, plkst. 19 plānots ekumēnisks dievkalpojums ar tradicionālo konfesiju bīskapu piedalīšanos.

Šogad meditācijas šai lūgšanu nedēļai, kuras tēma ir "Aicināti sludināt Kunga varenos darbus", sagatavojuši Latvijas kristieši. Katrai nedēļas dienai ir sagatavoti lasījumi no svētajiem rakstiem, pārdomu teksts, diskusijas jautājumi un lūgšana. Lūgties, izmantojot šo materiālus, var individuāli, kā arī draudzē.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas dievnams, arhibīskapa katedrāle, kurā pastāvīgi darbojas Rīgas Doma evaņģēliski luteriskā draudze. Rīgas Doms ir lielākā viduslaiku baznīca Baltijā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

2009.gadā Rīgas Domā pēc vairāk nekā 100 gadu pārtraukuma tika novietots kristāmtrauks, kura vēsture aizsākusies bīskapa Meinarda laikā. Svētais Meinards šajā traukā kristīja vietējos lībiešus, kuri bija kļuvuši ticīgi. Kristībām ticis pagatavots īpašs akmens trauks, kas kalpojis līdz 19.gadsimtam.

Kristāmtrauks ir pagatavots no pelēkā granīta. Tas ir 55 centimetrus augsts, un tā diametrs ir lielāks par metru. Kopš 19.gadsimta beigām līdz 2009.gadam par šo kristāmtrauku rūpējās Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!