Foto: LETA

Ekonomikas ministram Danielam Pavļutam šķiet loģiski, ja Latvijas un Krievijas starpvaldību komisiju vadītu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Pavļuts norādīja, ka trīs ministri – ekonomikas, ārlietu un satiksmes – šo jautājumu jau izrunājuši un vienojušies, ka šo komisiju vajadzētu vadīt Rinkēvičam.

Tikmēr koalīcijā šonedēļ jautājumu par komisijas sastāvu no Latvijas puses "Vienotības" līderu Dzintara Zaķa un Solvitas Āboltiņas iebildumu dēļ atlika.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) sacīja, ka tuvāko divu nedēļu laikā šis jautājums tiks atrisināts. "Svarīgi zināt, kas būs [komisijas līdzpriekšsēdētājs] Krievijas pusē. Svarīgi, lai mēs nepazaudētu uzsvaru uz ekonomikas jautājumiem," uzsvēra premjers.

Tomēr uz jautājumu, vai ir indikācijas, ka Krievija grasās mainīt savu līdzpriekšsēdētāju, Dombrovskis vien atbildēja, ka tas ir jānoskaidro.

Pavļuts atgādināja, ka līdz šim komisijas sekretariāta funkcijas uzņēmusies Ārlietu ministrija, un, ņemot vērā, ka "politiskais aspekts attiecībās ar Krieviju ir būtisks", Rinkēviča apstiprināšana par komisijas vadītāju būtu loģisks solis.

"Es neredzu problēmu, kādēļ tas nevarētu būt ārlietu ministrs. Tas būtu adekvāti," teica Pavļuts.

Par komisijas sastāvu pirmdien plānots spriest koalīcijā, jo šis jautājums atkal pieteikts uz valdības otrdienas sēdi. Koalīcijas sēdē piedalīsies arī Rinkēvičs.

Jau vēstīts, ka Zatlera Reformu partija (ZRP) nemainīs savu lēmumu Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas vadītāja amatam virzīt ārlietu ministra kandidatūru.

Savukārt "Vienotības" līderi uzskata, ka šo amatu vajadzētu ieņemt satiksmes ministram Aivim Ronim vai arī ekonomikas ministram Danielam Pavļutam, jo arī iepriekš to vadīja satiksmes vai ekonomikas ministrs.

Iepriekšējo Latvijas–Krievijas starpvaldību komisiju no Latvijas puses vadīja bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V). Izveidojoties jaunajai valdībai, tās sastāvu vajadzēja pārskatīt, un komisijas vadību bija iecerēts uzticēt ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, kuru izvirzīja ZRP un kuru politikas vērotāji mēdz arī saukt par bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes Maskavā galveno dramaturgu.

Jautājums par komisijas jauno sastāvu bija paredzēts šīs nedēļas valdības darba kārtībā, taču pēc koalīcijas sēdes pirmdien to no darba kārtības svītroja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!