Foto: DELFI

Pirmdienas vakarā Latvijas atbildīgo iestāžu pieņemtais lēmums apturēt valstī vakcināciju pret Covid-19 ar "AstraZeneca" vakcīnu nozīmē potēšanas procesa "iepauzēšanu", otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P).

Viņš sacīja, ka, lai gan sestdien vai svētdien Latvija saņems aptuveni 16 800 "Moderna" vakcīnu, šobrīd galvenās ir "AstraZeneca" vakcīnas, tāpēc iepriekšminētais lēmums nozīmē arī visa vakcinācijas procesa "iepauzēšanu".

Ministrs uzsvēra, ka nav pamata šaubīties par "AstraZeneca" vakcīnu kvalitāti. Lēmums esot pieņemts, lai gaisinātu šaubas par to, "vai viss ir kārtībā". Tāpēc izlemts sagaidīt Eiropas pārbaužu rezultātus.

"Diezgan droši varam uzskatīt, ka tuvākajās divās trīs dienās pirmreizējā vakcinācija ar "AstraZeneca" nenotiks," sacīja politiķis, piebilstot, ka ļoti retos gadījumos tad, ja plānota atkārtotā jeb balsta vakcinācija ar kādu citu no Latvijā pieejamajām vakcīnām, otrā pote, piemēram, mediķiem, tad ar šiem cilvēkiem speciālisti sazināsies atsevišķi.

Pavļuts arī pauda šaubas par to, vai, otrdien paziņojot cilvēkiem, ka viņiem uz plānoto poti ar "AstraZeneca" nav jāierodas, viņiem uzreiz tiks pateikts nākamais potēšanās datums.

Ministrs atzina, ka arī viņam pirmdienas vakarā Latvijas atbildīgo iestāžu lēmums bijis negaidīts.

Jau vēstīts, ka papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19.

Ir nepieciešamas vismaz divas nedēļas, lai izmeklētu līdz šim Eiropā konstatētus trombu veidošanās gadījumus pēc vakcinēšanās ar "AstraZeneca" un pārliecinātos, ka vakcīna ir droša, otrdien intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa atzina, ka padome rūpīgi sekojusi visiem ziņojumiem Latvijā un notikumiem Eiropas valstīs, un tā ir tikai normāla situācija, kas veidojas pēc jaunu medikamentu reģistrācijas, proti, gaidīt signālus par tām.

Zavadska nenoliedza, ka līdz šim nav pierādījumu par vakcīnu bīstamību, taču padome, ņemot vērā informāciju no citām valstīm, nosliecās par labu piesardzībai. "Mēs esam nolēmuši nogaidīt, lai varētu izanalizēt trombu veidošanos gadījumus pēc vakcīnas saņemšanas un droši pateikt, ka vakcīna ir droša un šiem gadījumiem nav cēloņsakarību," sacīja eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!