Foto: AFP/Scanpix/LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) dienesta pārbaudē par Covid-19 vakcīnu portfeļa veidošanas principiem pieprasījis līdz trešdienai iesniegt papildu informāciju, pavēstīja veselības ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Ministrs ir saņēmis dienesta pārbaudes komisijas ziņojumu. Pēc iepazīšanās ar to, ministrs līdz 3. februārim ir pieprasījis komisijai par atsevišķiem ziņojuma aspektiem sagatavot papildu informāciju.

Kā vēstīts, pēc veselības ministra rīkojuma tika sākta dienesta pārbaude par vakcīnu pret Covid-19 portfeļa veidošanas principiem un to atbilstību labas pārvaldības principiem. Ziņojumam par pārbaudi bija jābūt gatavam šodien.

Pavļuts ierosināja dienesta pārbaudi, lai izvērtētu pieteikuma uz ražotāja "BioNTech-Pfizer" vakcīnām tiesiskos un faktiskos apstākļus, lēmuma pieņemšanā iesaistīto institūciju un amatpersonu rīcības tiesiskumu un pamatojumu, kā arī pieteikuma norises procesa atbilstību tiesību normām. Tāpat pārbaudē bija jāizvērtē Covid-19 vakcīnu portfeļa veidošanas procesa atbilstība lietderības apsvērumiem un labas pārvaldības principiem.

Dienesta pārbaudes rezultātā ministrs sagaidīja arī priekšlikumus lēmuma pieņemšanas procesa iespējamiem uzlabojumiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), iepriekš komentējot lēmumu atteikties no lielākas "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu devu piegādes, par šādu rīcību pauda sašutumu, jo viņam šāds lēmums nav saprotams.

"Latvijai pirmajā piegājienā piedāvāja vairāk nekā 800 000 "Pfizer" vakcīnu, bet kāds vai kādi mūsu sistēmā strādājošie pieņēma lēmumu pieņemt tikai 97 500 vakcīnas. Ja mēs nebūtu atteikušies, mums šobrīd būtu daudz vairāk vakcīnu," atzina premjers.

Kariņš atzina, ka par šo faktu notiek dienesta izmeklēšana, un, ja kāds būs jāsauc pie atbildības, tad tas tiks darīts.

"Protams, sākumā jānoskaidro visi lietas apstākļi, lai gan šajā stāstā mani mulsina tikai tas, ka šāds lēmums pieņemts slepenībā. Jaunais veselības ministrs strādā savādāk, tāpēc tagad visi jautājumi par vakcīnu piegādēm tiek lemti valdībā," sacīja Kariņš.

Pērnā gada 11. novembrī Eiropas Komisija (EK) noslēdza pirmspirkuma līgumus ar vakcīnu ražotāju "BioNTech-Pfizer". Latvija 19.novembrī informēja EK par vēlmi iegādāties 97 500 vakcīnu devas par 1 170 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!