Foto: DELFI

Partijas ir spējīgas vienoties par citu, līdz šim nenominētu Ministru prezidenta amata kandidātu no 13. Saeimā ievēlētajām politiskajām partijām un valdību ir iespējams izveidot līdz Ziemassvētkiem, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni otrdien sacīja partiju apvienības "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Pavļuts žurnālistiem sacīja, ka "Attīstībai/Par!" ir mērķtiecīgi piedalījusies valdības veidošanas sarunās divus mēnešus un lieliski saprot, ka jaunievēlētās Saeimas un jauno politisko spēku atbildība ir "valstiski un atbildīgi rīkoties sabiedrības priekšā, pārstāvot visas sabiedrības intereses".

Ņemot vērā šos apstākļus un to, ka divi mēneši pavadīti partijām un to kandidātiem cīkstoties savā starpā, ir jāatrisina samezglojums, jākustas uz priekšu, pauda politiķis.

"Attīstībai/Par!", konsultējoties ar citām partijām, pārliecinājusies, ka tās nav gatavas atbalstīt citu šīs partiju apvienības virzītu kandidatūru, ne tikai Pabriku. Par to arī Pavļuts informējis Vējoni.

Tomēr "Attīstībai/Par!" redz, ka partijas ir spējīgas vienoties par citu, līdz šim nenominētu Ministru prezidenta kandidātu no ievēlētajām politiskajām partijām. Arī par to Pavļuts informējis Vējoni, kā arī norādījis, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks būtu gatavs atbalstīt citas partijas kandidātu. Politiķis sacīja, ka no atlikušajiem kandidātiem faktiski palicis tikai "Jaunās Vienotības" Krišjānis Kariņš un "Attīstībai/Par!" būtu gatava atbalstīt viņa kandidatūru.

Vaicāts par koalīcijas sastāvu bez Zaļo un zemnieku savienības, Pavļuts sacīja, ka tas ir "līdz galam neatbildēts jautājums", bet "Attīstībai/Par!" ir gatava pati sēsties un rosināt arī citas partijas sēsties pie sarunu galda nekavējoties.

Patlaban galvenais priekšnoteikums ir Valsts prezidenta lēmums un nominācija, bet tūlīt pēc nominācijas partija būtu gatava strādāt pie valdības izveides. "Es personīgi uzskatu, ka valdību iespējams izveidot līdz Ziemassvētkiem," sacīja Pavļuts, piebilstot, ka apzinās, ka tas ir ļoti ambiciozi.

Iespējams, līdz Ziemassvētkiem gan vēl nepaspēs tikt līdz balsojumam Saeimā, bet šajā laikā partijas varēs paspēt vienoties par koalīcijas apveidu, partiju skaitu, iespējamo portfeļu sadalījumu un veicamajām reformām.

Uz jautājumu, vai viņa pārstāvētā partija ir gatava sēsties pie galda ar sešām partijām, Pavļuts atbildēja, ka tā nav viņa partijas izvēle – kādas partijas sēdēs pie galda. Pavluts skaidroja, ka tā būs nominētā premjera priekšrocība, taču "Attīstībai/Par!" uztur jau iepriekš teikto, ka nepieciešams aicināt pēc iespējas plašāku labēji centrisko partiju skaitu.

Ziņots, ka pirmdien, 10. decembrī, pēc tikšanās ar premjera amata kandidātu Gobzemu Valsts prezidents Raimonds Vējonis pavēstīja, ka sarunas laikā konstatēta Gobzema nespēja iegūt parlamenta vairākuma atbalstu, tāpēc prezidents atsauks viņa nomināciju.

Prezidents uzdevis sagatavot rīkojumu, ar kuru atzīs par spēku zaudējušu savu aicinājumu Gobzemam sastādīt Ministru kabinetu.

Vējonis norādīja, ka vēl aizvien vērojamas partiju un personu ambīciju izpausmes, otrajā vietā atstājot valsts intereses. Tas neveicinot iespējas panākt vienošanos par atbalstu vienam Ministru prezidenta amata kandidātam.

Prezidents neatklāja, vai nākamais premjera amata kandidāts būs no politiskām partijām vai "no malas", tas būs atkarīgs no sarunu gaitas.

Jāatgādina, ka jau desmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Jaunās konservatīvās partijas līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nebija sekmīgi.

Tagad tiek gaidīts, ka prezidents nominēs trešo premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!