Foto: F64
Pazaudēta vai nozagta pase var palīdzēt noziedzniekiem izvairīties no soda, teroristu kaujiniekiem ceļot uz konfliktu zonām un tās pamest, kā arī cilvēktirdzniecības tīkliem nogādāt savus upurus pāri robežām, brīdina Valsts policijā.

Likumsargi atgādina, ka ikviena iedzīvotāja pase ir tikpat vērtīga kā kredītkarte, tāpēc aicina vienmēr parūpēties par šī dokumenta glabāšanu drošā vietā.

Policijā norāda, ka nozagtas un pazaudētas pases ir ļoti vērtīgas teroristiem un starptautiskiem noziedzniekiem, kuri tās izmanto, lai nelegāli šķērsotu robežu.

Nepareizajās rokās pase ir gluži kā ierocis. Piemēram, Starptautiskā Kriminālpolicijas organizācija "Interpols" norāda, ka pēdējos gadu desmitos notikušo teroraktu gadījumos vainīgie bija ceļojuši, izmantojot svešas pases, tādējādi slēpdami savu identitāti.

Arī tad, ja neviens necentīsies ar šo nozaudēto vai nozagto dokumentu ceļot, pase var tikt izmantota dažādiem negodprātīgiem mērķiem, piemēram, lai atvērtu bankas kontu un "atmazgātu" naudu.

Policija aicina glabāt pasi droši gan mājās, gan ceļā. Savukārt gadījumā, ja tā ir pazaudēta, nekavējoties par to paziņot tuvākajā policijas iecirknī vai izdevējiestādē.

Tāpat policija atgādina, ka gadījumos, kad pase vai ID karte pieteikta kā pazaudēta vai nozagta, bet vēlāk izdevies to atrast, tā vairs nav derīga ceļošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!