Foto: LETA

Vislielāko vēlētāju atbalstu 24.maijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās Latvijā guvusi premjeres Laimdotas Straujumas pārstāvētā politiskā partija "Vienotība", kuras "lokomotīve" šajās vēlēšanās bija ekspremjers Valdis Dombrovskis – par "Vienotību" nobalsojuši 46,19% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

5% barjeru iekļūšanai EP pārvarējuši vēl četri saraksti, 25.maija vēlā vakarā, medijus informēja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Par "Saskaņu" savas balsis atdevuši 13,04% vēlētāju bet par Zaļo un zemnieku savienību – 8,26% vēlētāju. Nacionālā apvienība, saskaņā ar CVK apkopotajiem provizoriskajiem EP vēlēšanu rezultātiem ir ieguvusi 14,25% balsu. Savukārt par Latvijas Krievu savienību savas balsis atdevuši 6,38% vēlētāju.

83% no EP vēlēšanās nobalsojušajiem vēlētājiem izmantojuši iespējas grozīt vēlēšanu zīmes, īpaši atzīmējot vai svītrojot kādus kandidātu sarakstā iekļautos kandidātus.

Provizoriski zināmi visi astoņi no Latvijas ievēlētie EP deputāti.  Vēlēšanās uzvarējušo politisko partiju "Vienotība" EP pārstāvēs Valdis Dombrovskis, Sandra Kalniete, Artis Pabriks un Krišjānis Kariņš, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Atbilstoši vēlēšanu rezultātiem, "Vienotība", kuras deputāti EP darbojas Eiropas Tautas partijas grupā, ieguvusi četrus no astoņiem deputātu mandātiem.

Pārējie 5% barjeru pārvarējušie politiskie spēki ieguvuši pa vienam EP deputāta mandātam katrs. Nacionālo apvienību EP arī turpmāk pārstāvēs pieredzējušais eiroparlamentārietis Roberts Zīle, kas ja strādājis divos EP sasaukumos.

Atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem, "Saskaņu" EP pārstāvēs žurnālists Andrejs Mamikins, kam nav iepriekšējas politiskās pieredzes. Zaļo un zemnieku savienību EP pārstāvēs līdzšinējā Saeimas deputāte Iveta Grigule, kura vēlēšanās startēja ar trešo kārtas numuru ZZS sarakstā. Savukārt Latvijas Krievu savienību (bijušais "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā") EP pārstāvēs Tatjana Ždanoka, kura EP deputātes mandātu ieguva arī 2004. un 2009. gadā notikušajās EP vēlēšanās.

Galīgos vēlēšanu rezultātus CVK plāno apstiprināt līdz šā gada 6.jūnijam.

Par eiroparlamnetārieša Aleksandra Mirska pārstāvēto "Alternative" nobalsojuši 3,73% pilsoņu, "Latvijas Reģionu apvienību" - 2,49%, partiju "Latvijas attīstībai" - 2,12%, bet par Latvijas Sociālistisko partiju - 1,54% vēlētāju.

Ja Dombrovskis tiks virzīts par Eiropas Komisijas komisāru un zaudēs savu EP deputāta mandātu, viņa vietā par ceturto EP deputātu no "Vienotības" varētu kļūt Inese Vaidere, kurai tas būs jau trešais EP sasaukums.

EP vēlēšanām bija reģistrēti 14 kandidātu saraksti, un ar 1.numuru startē sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", ar 2.numuru partija "Alternative", ar 3.numuru Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, ar 4.numuru partija "Par prezidentālu republiku" un ar 5.numuru Latvijas Atdzimšanas partija.

Ar 6.numuru vēlēšanās piedalās Kristīgi demokrātiskā savienība, ar 7.numuru partija "Suverenitāte", ar 8.numuru Latvijas Reģionu apvienība, ar 9.numuru Zaļo un zemnieku savienība un ar 10.numuru Latvijas Sociālistiskā partija. Ar 11.numuru EP vēlēšanās startē partija "Vienotība", ar 12.numuru Latvijas Krievu savienība, ar 13.numuru partija "Latvijas attīstībai" un ar 14.numuru nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!