Pagaidām nenoskaidrotos apstākļos jūlija vidū Rīgas rajonā pazudis Ērika Kažas un Vasīlija Meļņika kompanjons, bijušais AS "Baltijas holdings" finanšu menedžeris Maksims Francevs, pirms tam it kā piesavinoties 1,5 miljonus ASV dolāru.
Jūrmalas policijas pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieces pienākumu izpildītāja Evita Spalvēna aģentūrai LETA apstiprināja, ka šā gada 15.jūlijā ar iesniegumu Jūrmalas policijā vērsusies 1975.gadā dzimušā Franceva sieva un paziņojusi, ka no rīta vīrs devies uz darbu, taču tur nav ieradies un mājās arī nav atgriezies.

Policisti uz autoceļa Rīga-Babīte atraduši 2002.gadā ražotu automašīnu "Mercedes Benz SL500", kas piederēja citam vīrietim, bet to izmantoja Francevs. Automašīna bija slēgta un tai nebija nekādu bojājumu.

Spalvēna norādīja, ka pašlaik policija ierosinājusi meklēšanas lietu, tas ir, vīrietis tiek meklēts kā bezvēsts pazudušais. Likumsargi izvirzījuši divas versijas - vai nu Francevs pagaidām nezināmu iemeslu dēļ nolaupīts, vai arī pats aizbēdzis, nevienam par to neziņojot.

Laikraksts "Dienas Bizness" (DB) šodien vēsta, ka Ekonomikas policijas pārvalde šomēnes saņēmusi iesniegumu no Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāzē neatrodamas kompānijas "Kattegat Tredging Shipping Ltd." pārstāvja Valērija Smirnova, kurš ziņo par firmas bijušā direktora Franceva rīcību - četru kuģu pārdošanā iegūtie līdzekļi tiek izmantoti automašīnu un nekustamo īpašumu iegādei.

No neoficiāliem avotiem DB kļuvis zināms, ka "Kattegat Tredging Shipping Ltd." ir viena no ārzonas struktūrām, kas bijusi saistīta ar "Baltijas holdingu", un pārdotie kuģi bijuši atliekas no holdingā ietilpušās, tagad likvidējamās AS "Latvijas ūdensceļi". Notikušo šie avoti skaidrojot ar bijušo partneru Meļņika un Kažas pārmērīgu uzticēšanos atsevišķiem kompanjoniem.

Kā ziņots, "Baltijas holdinga" īpašumi tagad sadalīti starp Kažu un Meļņiku. Daļu bijušo "Baltijas holdinga" īpašumu pārvalda SIA "Eiroholdings", kas pieder Meļņikam.

"Eiroholdinga" preses sekretārs Jānis Stepītis aģentūrai LETA skaidroja, ka Francevs nav ne firmas, ne ar to saistīto uzņēmumu darbinieks. Viņš apstiprināja, ka pazudušais līdz pērn notikušajai "Baltijas holdinga" sadalīšanai strādājis holdinga mātesuzņēmumā. Francevs bijis finanšu speciālists un atbildējis par starptautiskajiem sakariem.

Tiesa DB raksta, ka saskaņā ar "Baltijas holdinga" akcionāru sapulču protokoliem Francevs ilgu laiku bijis trešā lielākā holdinga akcionāra - Īrijā reģistrētās ārzonas firmas "21st Century Industrial Trust Limited" - oficiālais pārstāvis. Šo posteni viņš saglabājis vēl pagājušā gada 9.decembra akcionāru sapulcē, kurā tika pieņemts lēmums par īpašuma sadalīšanu starp Meļņiku un Kažu.

Meļņiks ar Stepīša starpniecību paziņoja, ka nav vērsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar iztrūkumu kompānijas vai saistīto uzņēmumu finansēs. "Mums nekas par miljonu pazušanu nav zināms," apgalvoja Stepītis.

Francevs šogad aprīlī atbrīvots no AS "Ogre" padomes locekļa amata. "Ogres" padomes pašreizējais loceklis, bijušais pašvaldību lietu ministrs Jānis Krūmiņš aģentūrai LETA atzina, ka ir informēts par iztrūkumu holdinga finansēs, bet komentēt to nevēlējās. "Es par to esmu dzirdējis, bet nevaru neko paskaidrot sīkāk," sacīja Krūmiņš. Arī aģentūras LETA aptaujātie "Eiroholdinga" saistīto struktūru darbinieki teicās jau pirms pāris nedēļām dzirdējuši, ka "pazaudēti" pāris miljonu.

Kā ziņots, "Baltijas holdinga" līdzīpašnieki Kaža un Meļniks pēdējos divus gadus pakāpeniski dalīja agrāk kopīgi pārvaldīto holdinga īpašumu. Tas bija saistīts ar Kažas pārcelšanos uz dzīvi ASV, kur uzsācis sulu ražošanas biznesu.

Kā informēja Stepītis, šobrīd Meļņiks pats vai ar "Eiroholdinga" starpniecību kontrolē tādus uzņēmumus kā AS "Rīgas kuģubūvētava", "Ogre", AS "Tosmares kuģubūvētava", AS "Remars - Rīga", SIA "VS Teks", SIA "Dinaburga Teks", SIA "Latelektro - Gulbene", SIA "Gulbenes degviela" un citus.

Atbilstoši "Lursoft" datiem Kažas vai "Baltijas holdinga" vārds atrodams dalībnieku vidū tādos uzņēmumos kā SIA "Intereks", SIA "Vecmeistars", AS "Baltijas gumijas fabrika", AS "Servi Ko", AS "Baltijas apavu fabrika", SIA "Unison", AS" Rīgas autoelektroaparātu rūpnīca", AS "Kvadrāts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!