Foto: LETA

Vasarā no Liepājas mini zoodārzā "Atomi" pazudušais ķengura radinieks – valabijs vārdā Sidnejs joprojām nav nonācis atpakaļ vietā, no kuras izbēga, portālam "Delfi" apstiprināja zoodārza pārstāve. Ja tuvākajā laikā viņu neatradīs un nenogādās atpakaļ, viņa izredzes izdzīvot ir niecīgas, noteica Rīgas zoodārza speciālists Māris Liekalns.

Mini zoodārza pārstāve Elīna Rūne portālam "Delfi" norādīja, ka vienīgais veids, kā cilvēki šobrīd var mēģināt ķenguram palīdzēt, ir naktīs pavērt kādu šķūnīti, kur viņš varētu atrast gan pārtiku, piemēram, sienu, gan arī patverties no aukstuma.

Cilvēki aicināti "turēt acis un ausis vaļā": ja Sidnejs nolēmis meklēt siltumu, viņu varētu atrast tuvu cilvēku mītnēm, piemēram, zem kāda koka krūmāja, kur viņš saritinājies mēģina sasildīties, stāstīja Lielkalns.

Gadījumā, ja kāds ķenguru redz, viņš ir aicināts zvanīt mini zoodārzā "Atomi" pārstāvei Elīnai Rūnai pa telefona numuru 25560040.

Tiesa, "ReTv" novembra sākumā vēstīja, ka ķengurs oktobra beigās it kā manīts dzinējmedību laikā Cīravas pagastā. Atsaucoties uz mednieku teikto, žurnāla "Medības" žurnāliste Kate Šterna televīzijai teica, ka ķengurs ir ļoti vairījies no cilvēkiem un ļoti ātri bēdzis prom.

"Tas nozīmē, ka viņam, iespējams, bijusi negatīva pieredze. Varbūt kāds, labi gribēdams, mēģinājis viņu notvert. Varbūt viņam bijis kontakts ar suņiem, jo pa šiem mēnešiem viņš ir veicis diezgan tālu ceļu, diezgan ilgi bijis nolemts patstāvīgai dzīvei. Tas ir savvaļas dzīvnieks, kuram darbojas instinkts, viņš vairīsies no cilvēkiem," turpināja žurnāliste.

Šī gada ziemas ķenguram sagādā vairākus izaicinājums. "Šie apstākļi viņam nav piemēroti. Jo galu galā – viss ir zem sniega. Zaļo barību, svaigo barību arī krietni mazāk (viņš) dabū. Izredzes (izdzīvot) viņam ir diezgan bēdīgas. Ja viņu neviens neatradīs, tad, visticamāk, viņš arī aizies bojā," portālam "Delfi" paskaidroja Liekalns.

Proti, ķengurs ir zālēdājs, taču viņa pārtika tagad ir zem sniega segas. Arī naktis ir viņam neierasti aukstas. "Noteikti viņam ir auksti un viņš meklē kādu patvērumu, jo praktiski līdz mīnuss pieciem grādiem viņš var dzīvot un justies komfortabli, bet aukstākā laikā viņam jau sāk palikt auksti, un viņš meklēs vietiņu, kur sasildīties," noteica Rūja.

Turklāt Sidnejam raizes var sagādāt arī Latvijas vietējie dzīvnieki – sevišķi klaiņojošie suņi vai kāda lapsa. Sastopot ķenguru, suņi viņu var "trenkt un trenkt". Taču Sidnejs varētu būt novājējis, jo viņa enerģijas rezerves, nerodot kārtīgu pārtikas avotu šajos apstākļos, ir daudz mazākas nekā suņiem, kuri varētu būt kārtīgi paēduši.

Liekalns paskaidroja, ka ar lūsi vai vilku ķenguram nevajadzētu nonāk "aci pret aci", jo "lūsis īsti nav pļavu iemītnieks. Savukārt ķengurs īsti negribēs skraidīt pa dziļiem un klusiem mežiem".

Aģentūra LETA vasarā rakstīja, ka valabijs Sidnejs ir pazudis kopš 2. jūlija vakara, kad zoodārza darbinieki pamanījuši, ka ir atvērti valabiju voljēra vārtiņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!