Foto: Publicitātes foto
Sestdien pazudušais bezpilota gaisa kuģis pieder dronu ražotājai SIA "UAVFactory", un kontrole pār to zaudēta testa lidojuma laikā, informēja uzņēmuma pārstāvis Jevgenijs Šiļņikovs.

Viņš norādīja, ka sakari starp lidaparātu un zemi pārtrūkuši testa lidojuma laikā, kad gaisa kuģis samērā lēni pārvietojies noteiktā augstumā un orbītā. Šādiem gadījumiem droni esot aprīkoti ar automātisko dzinēja izslēgšanas funkciju, kurai būtu jānostrādā, zaudējot kontroli pār lidaparātu, taču šajā gadījumā tas neesot noticis.

Incidentā iesaistītais ir eksperimentāls vertikālās pacelšanās un nolaišanās gaisa kuģis. Testa lidojums tika veikts, lai novērtētu konkrētas lidaparāta funkcionalitātes.

Šiļņikovs apstiprināja iepriekš izskanējušo informāciju, ka gaisa kuģis var lidot līdz 90 stundām, kā arī piebilda, ka tā planēšana orbītā ir atkarīga no vēja.

Uzņēmumā norāda, ka patlaban tiek ieguldīti visi pūliņi, lai atjaunotu komunikāciju ar bezpilota lidaparātu, atgūtu kontroli pār to un nosēdinātu gaisa kuģi. Operācija tiek veikta sadarbībā ar vietējām aviācijas un militārajām institūcijām. "UAVFactory" atvainojas par sagādātajām neērtībām.

Pazudušā un, iespējams, joprojām nekontrolēti lidojošā bezpilota gaisa kuģa radīto risku dēļ ir slēgta lidostas "Rīga" gaisa telpa, mikroblogošanas vietnē "Twitter" svētdienas pēcpusdienā pavēstīja Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis (JKP).

Lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte apstiprināja, ka saistībā ar pazudušo dronu aviosabiedrības "SmartLynx" lidmašīna Urumči-Rīga bija spiesta nolaisties rezerves lidostā Tallinā.

Lai nodrošinātu civilās aviācijas drošumu, civilās aviācijas gaisa kuģiem, kuri lidojumus veic saskaņā ar instrumentālajiem lidojumu noteikumiem, ir izdots ierobežojums izmantot Latvijas gaisa telpu augstumā līdz 5950 metriem.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, "UAVFactory" dronus piegādā arī Latvijas armijas vajadzībām. Jau pērn "UAV Factory" Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) piegādāja pirmo bezpilota lidaparātu testa sistēmu, kuras izmantošana, pēc Aizsardzības ministrijas paustā, apliecināja tās atbilstību bruņoto spēku uzdevumu veikšanai.

NBS rīcībā esošās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot, arī sniedzot atbalstu sabiedrībai - glābšanas, meklēšanas vai līdzīgās civilās operācijās. Pagājušā gada decembrī Latvijas Aizsardzības ministrija ar "UAVFactory" parakstīja līgumu arī par turpmāku bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi un uzturēšanu, lai stiprinātu NBS kaujas spējas.

Plānots, ka nākamās bezpilota lidaparātu sistēmas NBS saņems šī gada otrajā pusē, un tās būs pielāgotas, uzlabotas un modernizētas atbilstoši testēšanas posmā gūtajām atziņām. Atbilstoši līgumam tiks veikta arī jau piegādātās testa sistēmas uzlabošana.

"UAV Factory" ir dibināta 2009. gadā, un tai ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. "UAV Factory" ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

"UAVFactory" ir desmit īpašnieki, no kuriem lielākie īpašnieki ir ASV uzņēmums "UAV Factory USA" (44,51%) un Konstantīns Popiks (44,51%).

Kā liecina "Firmas.lv" dati, Mārupē reģistrētais uzņēmums pērn strādājis ar 10,3 miljonu eiro apgrozījumu un 3,56 miljonu eiro peļņu, turpretim gadu iepriekš "UAVFactory" apgrozījums bija 6,34 miljoni eiro, bet peļņa - ap vienu miljonu eiro.

Jau ziņots, ka sestdien kontrolēta lidojuma laikā tehnisku iemeslu dēļ atslēdzās bezpilota gaisa kuģa vadības sistēma. Pēc kontakta pazušanas drona lidojuma augstums varēja būt virs 200 metriem.

Civilās aviācijas aģentūra izplatīja brīdinājumu par gaisa telpā lidojošu nekontrolētu bezpilota gaisa kuģi, kura pēdējās iespējamās atrašanās vietas bijušas Bauskas apkārtne un Ādaži.

Lidojošā drona izmēri ir 3,5 metri x 5,5 metri, bet tā svars - 26 kilogrami. Drona lidojuma ātrums ir aptuveni 70 kilometru stundā.

Aģentūra sestdienas vakarā informēja, ka degviela dronam pietiek aptuveni 90 stundu lidojumam, tādēļ tā aicināja iedzīvotājus sekot līdzi notikumiem gaisa telpā līdz aģentūras nākamajiem paziņojumiem.

Par notikušo ir informēti glābšanas dienesti, Nacionālie bruņotie spēki un satiksmes ministrs.

Iedzīvotāji, kuri pamana 5,5 metrus plato un 3,5 metrus garo bezpilota gaisa kuģi, tiek aicināti nekavējoties sazināties ar Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru pa tālruņiem 29 337 238 vai 65 703 988.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!