Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons apgalvojumu par valstij nodarītajiem zaudējumiem piecu miljonu latu apmērā Austrumu robežas izbūves lietā balstījis uz būvniecības izmaksu pieaugumu pēdējo divu gadu laikā. Ministrija, iespējams, vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt amatpersonu atbildību par būvniecības apturēšanu.
Saskaņā ar 2002.gadā budžetu Iekšlietu ministrijas (IeM) ilgtermiņa investīciju projektiem – Austrumu robežas izbūvei, Liepājas un Ventspils policijas pārvalžu ēkas un citiem – kopumā bija paredzēts tērēt līdz 43,8 miljoniem latu. Turklāt 2002.gadā toreizējā Valsts nekustāmā īpašuma aģentūra jau bija noslēgusi līgumu par IeM administratīvā kompleksa Gaujas ielā būvniecību par 24,5 miljoniem latu. Līdz ar to kopējā IeM vajadzībām paredzētā investīciju summa bija 68,3 miljonu latu.

Austrumu robežas izbūves apturēšanas, dažu līgumu laušanas un izmaksu samazināšanas rezultātā valdība 2003.gadam apstiprināja izmaksas 7,3 miljonu latu apmērā, bet ilgtermiņa saistībām 2004. un 2005.gadam - 15,6 miljonu latu apmērā. Starpība starp plānoto summu un reāli piešķirto summu sasniedza 45,4 miljonus latu.

Tomēr pašlaik ministrija norāda, ka savulaik apturēto objektu būvniecība ir nepieciešama un agri vai vēlu būs atkal jālemj par to celtniecību. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, izbeidzot krimināllietu par Austrumu robežbūvi, būtība ir atzinis, ka noslēgtie līgumi un izmaksas ir bijuši pamatoti.

Tomēr būvniecības izmaksas pa šo laiku ir palielinājušās par 10% līdz 15%. Vidēji inflācija šajos divos gados ir bijusi 12%, un balstoties uz šiem datiem Jēkabsons arī aprēķinājis, ka izmaksas pieaugušas aptuveni par 5,4 miljoniem latu. Precīza iespējamo zaudējumu summa tiks aprēķināta Informatīvajā ziņojumā, ko Ministru kabinets uzdevis IeM sagatavot. Lai tiesiski izvērtētu amatpersonu atbildību, IeM, iespējams, vērsīsies prokuratūrā. Pirms tam ministrija tuvāko nedēļu laikā vēl izvērtēs KNAB lēmumu par krimināllietas izbeigšanu.

Uz iespējamajām nelikumībām Austrumu robežas izbūvē norādīja Einara Repšes valdība, toreizējais iekšlietu ministrs Māris Gulbis ir kritizējis pārāk augstas celtniecības izmaksas un pat atbrīvojis no amata toreizējo ministrijas valsts sekretāra vietnieku un robežas atjaunošanas projekta vadības nodaļas vadītāju Viktoru Elksni.

Jēkabsona izteikumi par valstij nodarītajiem zaudējumiem piecu miljonu apmērā ieinteresējuši arī kādreizējo IeM parlamentāro sekretāri, Saeimas deputāti Lindu Mūrnieci (JL), kas pieprasīja ministra paskaidrojumus par šo summu un, nesaņemot atbildi divu nedēļu laikā, nodevēja Jēkabsonu par populistu.

Jēkabsons šo ceturtdien sagatavojis atbildi Mūrniecei. Ņemot vērā viņas interesi par IeM problēmu risināšanu, kā arī to, ka lēmumu par būvniecības līgumu daļēju apturēšanu pieņemšanas laikā viņa bija IeM parlamentārā sekretāre, ministrs aicina viņu uz tikšanos, lai pārrunātu šo un citus jautājumus, portālam “Delfi” pastāstīja ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!