Foto: DELFI
Pasaules Bankas Izpilddirektoru padome piektdien apstiprināja Pirmā drošības tīkla un Sociālā sektora reformas Īpašās Attīstības politikas aizdevumu Latvijai 100 miljoni eiro apmērā, lai nodrošinātos, ka pašvaldībām pietiek līdzekļu, ar ko turpināt sniegt primāros sociālos pakalpojumus, informēja Pasaules Banka.

Šis aizdevums ir daļa no starptautiskās finansiālās atbalsta programmas, ko īsteno Starptautiskais Valūtas fonds un ES un kas ir vērsta uz globālās ekonomikas krīzes un ekonomikas straujās lejupslīdes ietekmes mazināšanu.

Aizdevuma galvenie mērķi ir ekonomikas lejupslīdes laikā nodrošināt drošības tīklu sociāli neaizsargātākajiem iedzīvotājiem; līdzsvarot fiskālās konsolidācijas radītās sociālās izmaksas, un atbalstīt svarīgas strukturālas reformas sociālā sektora programmās.

Pasaules Bankas piedāvātā programma sniegs atbalstu Latvijas valdības starpsektoru Ārkārtas sociālā drošības tīkla stratēģijas ieviešanai, lai atvieglotu Latvijas ekonomikas sarukšanas laikā mājsaimniecībām radušos papildu slogu un mīkstinātu fiskālās konsolidācijas sociālo ietekmi. Ņemot vērā, ka tiek ieviestas sarežģītas, bet nepieciešamas strukturālas reformas, valdība ir apņēmusies samazināt sociālās izmaksas, kas radušās izglītības un veselības sektoram pārejot uz jaunu finansēšanas un pakalpojumu sniegšanas modeli. Ar šīm reformām iecerēts panākt, lai šie pakalpojumi ir pieejami visā valstī.

Programmas ietvaros Pasaules Banka sāks tehnisko sadarbību ar institūcijām, lai nodrošinātu monitoringu tam, kā tiek ieviesti ārkārtas drošības programmas pasākumi, un vai laikus tiek reaģēts uz mājsaimniecību vajadzībām. Tiks pārskatīti arī vidējā termiņa sociālā sektora jautājumi.

"Galvenais šī aizdevuma mērķis ir sniegt finansiālu atbalstu Latvijas valdībai un pašvaldībām, lai sarežģītajā krīzes laikā tās varētu turpināt būtiskās ārkārtas programmas," saka Pasaules Bankas atbildīgais direktors Centrālajā Eiropā un Baltijas valstīs Pīters Harolds. "2008. un 2009. gadā mēs redzējām, kā krīze vissmagāk skāra pašas neaizsargātākās sabiedrības grupas. Tādēļ ar šo aizdevumu Pasaules Banka centīsies panākt, lai pašvaldībām ir pietiekami daudz līdzekļu, un tās spētu turpināt sniegt būtiskākos sociālos pakalpojumus, piemēram, - neslēgt pirmskolas iestādes, nodrošināt transportu uz skolu tiem skolēniem, kuriem tas nepieciešams, nodrošināt bezmaksas veselības aprūpi un medikamentus ģimenēm ar ļoti zemiem ienākumiem un maksāt sociālos pabalstus trūcīgākajiem cilvēkiem," saka Harolds.

Šis ir pirmais aizdevums no piedāvātās divu aizdevumu programmas, kas radīta sociālā drošības tīkla un sociālā sektora reformu nodrošināšanai.
Šī programma ir daļa no "Īpašā Attīstības politikas aizdevuma" (the Special Development Policy Lending (SDPL)) un Pasaules Bankas sniegtās tehniskās palīdzības Latvijas Republikai. Šo programmu pasākumi tiek īstenoti divās paralēlās programmās: pirmā atbalsta nepieciešamās reformas finanšu sektora stiprināšanai (200 miljonus eiro vērto aizdevumu finanšu sektora attīstības politikas realizēšanai Pasaules Bankas direktoru padome apstiprināja 2009.gada 22.septembrī); otrā programma, kuras daļa ir šis 100 miljonu eiro lielais aizdevums, nodrošina atbalstu sociālā drošības tīkla un sociālo reformu uzturēšanai.

Aizdevuma saņemšanai nepieciešamie dokumenti Latvijas Finanšu ministrijas telpās tiks parakstīti 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!