Foto: F64
Negatīvu priekšstatu par Latvijas valsti visupirms var radīt nevis neveikla montāža "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) ziņu sižetā, bet gan politiķu mērķtiecīgi mēģinājumi ietekmēt neatkarīgu plašsaziņas līdzekļu saturu, tā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja PBK preses pārstāvis Edžus Vējiņš, komentējot deputāta Jāņa Dombravas (VL-TB/LNNK) vēršanos pret kanālu saistībā ar sižetu par notikumiem pie Brīvības pieminekļa 16.martā.

Atbildot uz kanālam izteiktajiem pārmetumiem, viņš arī norādīja, ka daudz vairāk par mediju kļūmēm Latvijas tēlu spēj diskreditēt politiķu tieša līdzdalība "ar nacistiskās armijas daļu atceri saistītos publiskos pasākumos, kas gadu no gada izpelnās starptautisku nosodījumu".

"Etnisku naidu un nesaticību sabiedrībā pirmām kārtām spēj vairot antisemītiskie apgalvojumi, kas izskanēja no šīs leģionāru piemiņas pasākuma organizatoru un līdzdalībnieku puses. Mūsuprāt, vērsties vajadzētu pret šādām ar toleranci un demokrātijas vērtībām nesavienojām tendencēm, nevis pret medijiem, kas šos faktus atspoguļo," pavēstīja Vējiņš.

Kanāls vērsies Drošības policijā ar atbilstošu iesniegumu.

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa "Nozare.lv" apstiprināja, ka PBK iesniegums saņemts marta beigās. Tas pievienots kriminālprocesam, kas sākts pēc personas iesnieguma par nacionālā naida izraisīšanu, kas izpaudās PBK sižetā par 16.marta pasākuma norisi, informēja Apse-Krūmiņa.

Kā ziņots, kriminālprocess sākts pēc Dombravas iesnieguma, liecina informācija nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) mājaslapā. Politiskā spēka pārstāvji uzskata, ka PBK demonstrētais videomateriāls par notikumiem pie Brīvības pieminekļa ir acīmredzami pārveidots, lai radītu negatīvu iespaidu par leģionāru piemiņas pasākumiem, pievienojot vecāka kunga antisemītiskus izteikumus.

Dombrava pauda viedokli, ka pārveidotais videomateriāls ir "klaji provokatīvs, melīgs un cenšas sagrozīt faktus, lai radītu negatīvu iespaidu par Latvijas valsti un notiekošajiem leģionāru dienas pasākumiem".

Savukārt PBK pārstāvji šos pārmetumus noraida. Vējiņš aģentūrai LETA iepriekš apgalvoja, ka šajā sižetā ne uz brīdi neesot teikts, ka izsauciena autors ir šis jaunais cilvēks. "Tur var skaidri dzirdēt, ka tā ir pavisam cita balss," pauda Vējiņš. Viņš arī norādīja, ka pasākuma vietā atrodas vairāki operatori un katrs ieraksta savas replikas. Vēlāk tās tiek izmantotas, montējot sižetus.

Kā liecina publiski pieejami videomateriāli, ķīviņā pie pieminekļa kāds jauns cilvēks strīdas ar "antifašistiem", bet viņa runas beigās pievienots un izcelts nedaudz vēlāk noticis antisemītisks izsauciens no pūļa: "Žīdiem šeit šodien nav jābūt." Viss tiek tulkots krievu valodā, un tādējādi var rasties iespaids, ka to saka jaunais cilvēks.

16.marta rītā pie Brīvības pieminekļa eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka (PCTVL), Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens, Sīmona Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs un ārvalstu viesi no Eiropas Parlamenta (EP) novietoja piemiņas vainagu. Vēlāk "antifašistu" vainagam, kas bija veltīts "nacisma upuru piemiņai", virsū tika sakrautas tulpes, bet priekšā nolikts plakāts, uz kura bija attēlots Latvijas karogs un uzraksts "Latvija". Šāda emblēma rotājusi latviešu leģionāru formastērpus.

Tieši šī novietotā plakāta dēļ arī 16.martā izraisījās lielākās nesaskaņas, jo par to neapmierinātību izrādīja piemiņas vainaga nolicēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!