Foto: LETA
Pirmajam Baltijas Kanālam (PBK) un tā īpašniekiem SIA "Baltijas Mediju Alianse" (BMA) ir jānodrošina programmai izsniegtajā apraides atļaujā noteiktais ziņu apjoms, paziņojumā medijiem norāda Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

NEPLP piektdienas rītā nākusi klajā ar paziņojumu, reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju par PBK gaidāmo ziņu dienesta slēgšanu un vietējā satura radīšanas pārtraukšanu.

Padomē atzīmē, ka PBK izsniegtajā apraides atļaujā ir norādīts minimālais ziņu pārraižu daudzums, kurš jānodrošina vismaz 5% apjomā no kopējā raidlaika, jeb vairāk kā astoņas stundas nedēļā.

NEPLP loceklis Patriks Grīva uzsver, ka ir svarīgi, lai PBK skatītājiem tiek nodrošināts apraides atļaujā paredzētais Latvijā radītu ziņu apjoms, "pretējā gadījumā NEPLP vajadzēs rīkoties likumā paredzētajā kārtībā."

Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš norāda, ka padome šobrīd veic virknes elektronisko plašsaziņas līdzekļu, tai skaitā PBK, patiesā labuma guvēju pārbaudi un, acīmredzot, īpašnieku lēmums bijis izsvērts un pārdomāts. Programmas, kas neievēro darbības pamatnosacījumos rakstīto var tikt sodītas un atsevišķos gadījumos arī slēgtas.

NEPLP arī atgādina, ka ir uzsākta PBK patiesā labuma guvēju pārbaudes procedūra, kura joprojām turpinās.

Savukārt Valsts drošības dienests pērn sāka kriminālprocesu par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu, ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Jau vēstīts, ka PBK no šī gada 20. marta pārtrauks vietējā satura ražošanu, ieskaitot ikdienas ziņu raidījumu "Latvijas Laiks". Tāpat ēterā vairs nebūs pieejami arī citi Latvijā veidotie autorraidījumi, kā "Aiz kadra" un "Piecas kapeikas", kā arī "Igaunijas Ziņas", apliecināja kanāla īpašnieka Baltijas Mediju Alianse (BMA) pārstāvji.

Atsaucoties uz tā rīcībā esošo neoficiālo informāciju, par šādu pavērsienu jau iepriekš vēstīja LTV. Tolaik PBK vadība pārmeta televīzijai un citiem medijiem neoficiālas informācijas izplatīšanu un noliedza, ka lēmums par PBK ziņu dienesta likvidāciju būtu pieņemts.

Uzņēmumā skaidro, ka šāds lēmums tapis "līdz ar nesamērīgo ekonomisko spiedienu no valsts un tiesībsargājošo institūciju puses pret mediju grupas BMA uzņēmumiem, tai skaitā, trešo lielāko komerctelevīzijas kanālu Latvijā – PBK".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!