Foto: LETA

Otrdienas vakarā Maskavas namā uz konferenci "Neatkarīgā Latvija - ceļš... uz kurieni" bija pulcējušies partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) aktīvisti un atbalstītāji, kuri apšaubīja Latvijas valsts proklamēšanas likumību 1918.gada 18.novembrī un prognozēja sociālisma uzvaru.

Politologs Einārs Graudiņš apgalvoja, ka 38 personām, kuras pārstāvēja astoņas partijas, 1918.gada 18.novembrī nebija tiesību proklamēt Latvijas neatkarību, jo sapulces dalībnieku skaits bija mazs, turklāt viņi bija tikai 30-35 gadus veci. Tagadējā Nacionālā teātra skatuvi rotājis karogs, kura krāsu proporcijas neatbilda vēlākajam valsts karogam, himnu "Dievs, svētī Latviju" dziedājuši nevis sapulces dalībnieki, bet speciāli uzaicinātais Reitera koris, turklāt dziedājis trīs reizes. Latvijas neatkarības proklamēšanas pasākums sarīkots ar vācu okupācijas karaspēka piekrišanu, turklāt revolucionāri noskaņotie vācu karavīri apsargājuši teātri, kurā notika svinīgais pasākums, stāstīja Graudiņš.

Viktors Guščins savukārt klāstīja, ka, pretēji Satversmē ierakstītajam, vara Latvijā pieder nevis tautai, bet valdošajai elitei.

Bijušais Saeimas deputāts Valērijs Buhvalovs savukārt klāstīja, ka Latvijā ir iedibināts "sociālais rasisms" un tiekot apgalvots, ka "nabagi paši ir vainīgi, ka ir nabagi". Buhvalovs arī apgalvoja, ka 55% Latvijas iedzīvotāju ir politiski kreisi noskaņoti. Tāpēc, pēc eksdeputāta teiktā, sociālisma uzvara Latvijā ir nenovēršama un ekonomikā vismaz 50% jābūt valsts īpašumam.

Eiroparlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas palīgs Jurijs Petropavlovskis apgalvoja, ka ne par kādu valstu neatkarību nevar runāt, jo vara pieder lielajām starptautiskajām korporācijām un tādiem miljardieriem kā Džordžs Soross un Bils Geitss, kuru īpašumi daudzkārt pārsniedz atsevišķu valstu un ANO budžetu.

Savukārt Vladimirs Šilins norādīja, ka "lekcijas bija labas, tikai ne tajā auditorijā". Viņš arī sūkstījās, ka Latvijā ir apmēram 600 000 krievvalodīgo, no tiem apmēram 300 000 ir nepilsoņi. "Mēs uzcēlām visu Latviju, bet mums nav kur pulcēties," sūkstījās Šilins. Viņš arī rosināja veidot fondu, lai vajadzības gadījumā varētu, piemēram, apmaksāt PCTVL aktīvistu ārstēšanu. Materiāla palīdzība esot jālūdz Krievijai, kura esot pametusi savus tautiešus likteņa varā.

Konferenci "Neatkarīgā Latvija - ceļš... uz kurieni" bija jau astotais pasākums forumā "Par progresu Latvijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!